Ediția a 56-a a Reuniunii Anuale a Oftalmologilor (RAO) exclusiv online

Afisari: 799

Eveniment exclusiv online

Perioda: 24 - 26 septembrie 2020

Pentru inregistrare, clik AICI.

Dragii mei colegi, parteneri și colaboratori,

Am înregistrat acest mesaj pentru dumneavoastră şi cu gândul la dumneavoastră de aici, din iubitul Palat al Culturii din Iași. Am ales să vă vorbesc din acest loc cu totul special din două motive.

În primul rând, pentru că Palatul Culturii este un simbol al Iaşului istoric şi, în egală măsură, un simbol al Iaşului modern de astăzi. Păstrând proporțiile, îmi place să cred că RAO – Reuniunea Anuală a Oftalmologilor, ajunsă în acest an la a 56-a ediţie, este un simbol al evenimentelor medicale din aria noastră de cunoaştere, un simbol al tradiţiei, dar şi al noului în specialitatea noastră medicală.

Al doilea motiv pentru care am ales Palatul Culturii este faptul că aici ar fi trebuit să aibă loc ediţia din acest an a Reuniunii Anuale a Oftalmologilor. Dar contextul Pandemiei COVID-19 ne-a obligat, în primă fază, să mutăm data evenimentului: din luna mai, luna tradiţională a RAO, în perioada 24 – 26 a lunii septembrie. Am sperat la acel moment că până în toamnă vom reintra în normal din punctul de vedere al restricțiilor impuse de autorităţi în domeniul organizării de evenimente. Se pare însă că, din păcate, optimismul nostru a fost surclasat de virulenţa şi rezistenţa SARS COV 2. Nu ştim cu siguranţă, dar este probabil ca evenimente cu participare numeroasă să nu poată fi organizate în acest an.

Şi atunci, ce opţiuni avem? Care este decizia optimă privind organizarea celei de-a 56-a ediţie a Reuniunii Anuale a Oftalmologilor şi a celei de-a 13–a Reuniuni Oftalmologice a Asistenților Medicali?

Am putea aştepta să vedem evoluţiile din lunile viitoare. Dar nu putem aştepta foarte mult, pentru că un eveniment de amploarea RAO nu poate fi organizat în pripă, dacă dorim să păstram standardele cu care v-am obişnuit.

O a doua opţiune posibilă ar fi să anulăm pur şi simplu ediţia RAO din acest an. Ar fi cea mai simplă, mai la îndemână variantă pentru noi, ca organizatori. Dar ar fi, din punctul meu de vedere, şi cea mai nefericită variantă dintre toate scenariile posibile. RAO nu e conferinţă oarecare, e o ştafetă transmisă mai departe de generaţii şi generaţii de oftalmologi. Este o promisiune făcută de mine – maestrului meu, Prof. Petre P. Vancea că Reuniunea va continua – spunea dumnealui – ”cu orice preț”. Preț la care nu ne-am gândit este această pandemie COVID.

Un eveniment ajuns la 56-a ediţie are o istorie proprie, care se cere respectată şi perpetuată; este o răspundere şi o misiune pe care ne-am asumat-o, ca organizatori, şi pe care intenţionăm s-o îndeplinim şi în acest an. Trebuie să avem grijă de rădăcinile şi tradiţiile noastre, pentru că ele ne definesc, ele conturează profilul nostru uman şi profesional.

Din fericire, există şi o a treia opţiune: să transformăm evenimentul nostru din acest an într-un eveniment exclusiv online. Da, e un scenariu curajos, care presupune un efort de adaptare din partea dumneavoastră şi un efort de inovare şi regândire a „reţetei de organizare” din partea noastră, ca organizatori. Dar am convingerea că împreună putem reuşi ca prima ediţie online din istoria RAO să fie realmente un succes, atât din punct vedere ştiinţific, cât şi organizatoric.

Ştiu că vă doriţi să ne revedem faţă în faţă, ştiu că meseria noastră este una solicitantă, care ne reduce la minim timpul pe care-l putem dedica exclusiv nouă. Congresele şi conferinţele medicale au o importantă componentă socială pe care mediul virtual nu o va putea suplini niciodată pe deplin. Dar vă invit să explorăm împreună şi această formulă, a evenimentului online – VĂ PROMIT că nu veţi fi dezamăgiţi.

Vom transpune în mediul virtual cât mai multe din caracteristicile evenimentelor clasice:

- Veţi participa la sesiuni ştiinţifice, conform unui program prestabilit;

- Veţi putea adresa întrebări speaker-ilor invitaţi;

- Veţi putea interacţiona unii cu ceilalţi;

- Vom avea o expoziție medicală în care companiile din domeniul farma şi al tehnicii medicale vă vor prezenta nouăţile anului în domeniu.

Nu am fi putut realiza singuri toată această metamorfoză de la real la virtual şi aici e momentul potrivit să le mulțumesc partenerilor noștri de la Eventer.Net, compania care a fost în fiecare an alături de noi în efortul de organizare al ultimelor ediții RAO. Le mulțumesc pentru că ne-au rămas alături, dar mai ales pentru capacitatea şi viteza de adaptare pe care le-au dovedit în acest an. Nu e un lucru uşor să faci tranziţia de la organizarea tradiţională de congrese şi conferinţe la organizarea de evenimente exclusiv online. Echipa Eventer.Net a reuşit această performanţă în doar câteva luni, adaptând soluţiile tehnologice existente şi inovând formule organizatorice, dar păstrând în acelaşi timp preocuparea pentru detalii şi calitatea serviciilor. Le mulţumesc din toată inima pentru efortul depus.

Vreau să mulțumesc colegilor din Clinică care m-au sprijinit în această perioadă grea de Pandemie și care doresc, ca și mine, să realizăm prima Ediție on-line a Reuniunii Anuale a Oftalmologilor, care doresc să realizăm o manifestare de înaltă ținută, de care să ne reamintim  cu multă plăcere.

„Internetul ar putea fi un important pas înainte către educație, organizare și participare într-o societate cu substanţă”  – cuvintele de încheiere aparţin unei personalităţi de prim rang a culturii contemporane, gânditorul şi filosoful american Noam Chomsky.

Vă invit să facem împreună acest pas, la prima ediţie virtuală a Reuniunii Anuale a Oftalmologilor, în zilele de 24 – 26 septembrie 2020. Tematica pe care v-o propunem este, şi ea, în pas cu vremurile: „Tradiţie şi viitor în oftalmologie. Prezenţi, pe timp de pandemie”. Pentru că da, noi oftalmologii suntem aici, prezenţi în societate, pentru pacienţii noştri, indiferent de vremurile pe care le trăim.

În speranţa că ne veţi fi alături ca în fiecare an, vă îmbrățisez virtual și vă aşteptăm cu drag la RAO 2020!

Prof. Dr. Camelia Margareta Bogdănici

Președinte RAO 2020


OPERATORUL RAO 2020:

Adresa: Str. A. Panu nr. 13, Iasi
Tel.: 0332.40.88.00-05
E-mail: contact@rao-iasi.ro
Website: www.eventernet.roOrganizator: https://rao-iasi.ro/