Congresul National de Cardiologie 2019

Afisari: 878

In memoriam Profesor Constantin C. Iliescu – de la ghiduri la practica clinică în cardiologie!

Bine ați venit la cel de-al 58-lea Congres al Societății Române de Cardiologie. Continuăm în acest an celebrarea, în cadrul congresului, a personalităților marcante care au contribuit major la progresul cardiologiei în România. Profesorul Constantin C. Iliescu (1892-1978), membru titular al Academiei Române din 1965, este considerat fondatorul cardiologiei clinice din România. În cele peste 200 de cărți și lucrări științifice publicate a pus bazele transferului de cunoștințe din teorie în practica clinică curentă din domeniul cardiologiei.
Și anul acesta congresul se va desfășura pe parcursul a 4 zile. Prima zi este dedicată cursurilor, existând un număr record de 8 cursuri cu o tematică variată: medicația antihiperglicemică, dislipidemiile, bolile cardiovasculare genetice, electrocardiografia pentru asistente și, respectiv, pentru cardiologi, ecocardiografia, insuficiența cardiacă și resuscitarea cardiorespiratorie.
Anul acesta congresul se bucură de participarea a 30 de lectori din străinătate, nume prestigioase ale cardiologiei din Europa și Statele Unite ale Americii. Foarte importantă este participarea la deschidere, precum și la sesiunea științifică organizată împreună cu Societatea Europeană de Cardiologie (ESC), a Vicepreședintelui Societății Europene, domnul Profesor Franz Weidinger din Austria și a Secretarului Societății Europene, domnul Profesor Dan Atar din Norvegia.
Noutățile principale ale acestui congres sunt: (1) creșterea ponderii sesiunilor interdisciplinare, organizate în comun cu alte societăți profesionale, cu Academia Română, cu Academia de Științe Medicale, precum și cu universități de prestigiu, cum ar fi cele din Barcelona și Cluj-Napoca; (2) încurajarea comunicărilor orale prin introducerea acestora în cadrul unor competiții premiate; (3) menținerea sesiunilor conținând «lucrări rapid comentate», adică o serie de comunicări orale scurte urmate de comentariile moderatorilor, de asemenea premiate; (4) selectarea celor mai bune 40 de postere pentru a fi moderate de experți; (5) menținerea sesiunilor de «imaging corner» și introducerea sesiunii de «hands-on in interventional cardiology»; (6) menținerea sesiunii «Viitorul carierei mele în cardiologie», dedicată tinerilor cardiologi; (7) menținerea sesiunii dedicate studenților în medicină; (8) introducerea sesiunii dedicate Filialelor SRC. Prin toate aceste noutăți, Societatea Română de Cardiologie urmărește stimularea tinerilor cardiologi, atât din punct de vedere profesional, cât și din punct de vedere științific. Totodată, se urmărește creșterea caracterului interdisciplinar al congresului, în așa fel încât acesta să ajungă un «forum» de dezbatere între diferite specialități care se ocupă de diagnosticul și tratamentul pacientului cu patologie cardiovasculară.
Și anul acesta menținem tradiția sesiunilor comune cu Societatea Europeană de Imagistică Cardiovasculară (EACVI), Societatea Maghiară de Cardiologie, a sesiunilor de «mic-dejun», dedicate de asemenea tinerilor cardiologi, a sesiunilor de cazuri clinice comentate. Foarte importantă rămâne și sesiunea de Conferințe Omagiale, susținute de experți ai cardiologiei din România și dedicate marilor nume ale cardiologiei. Nu în ultimul rând, ca în fiecare an, sâmbătă dimineață vă invităm la Cross-ul Cardiologilor.
Toate aceste perspective nu ar fi fost posibile fără susținerea constantă a companiilor farmaceutice și de tehnică medicală și a experimentatei echipe a operatorului congresului nostru, Media Med Publicis.

Prof. Dr. Dragoș Vinereanu
Președinte, Societatea Română de Cardiologie

Conf. Dr. Ovidiu Chioncel
Secretar, Societatea Română de Cardiologie

Date: September 18-21, 2019
Location: International Conference Center Casino & International Hotel Sinaia

Organizator: www.cardioportal.ro