62
None

„Urologia este una dintre cele mai atractive specialități chirurgicale“

Interviu realizat cu domnul prof. univ. dr. Ioan Coman

Stimate domnule profesor, care este prevalența afecțiunilor urologice atât la femei cât și la bărbați la noi în țară?
Dacă ați veni până la Cluj-Napoca și v-ați plimba într-o după-masă pe la cabinetele de urologie, atât de stat cât și private, cu siguranță veți avea impresia că toată lumea suferă cu rinichii, prostata sau are o altă problemă urologică. Am convingerea că aceasta este situația pretutindeni în țară.
Se cunoaște faptul că populația țării a îmbătrânit, speranța de viață a crescut, prin urmare un mare număr de persoane în vârstă se adresează serviciului de urologie cu patologie a prostatei, vezicii urinare sau a rinichilor.
Infecțiile urinare reprezintă o patologie extrem de dificilă, mai ales prin apariția germenilor multirezistenți și a utilizării pe scară largă a antibioticelor, nu doar la oameni ci și în sectorul agro-alimentar.
Alimentația neadecvată, sedentarismul, stresul au dus la o creștere semnificativă a litiazei urinare în toate grupele de varstă, atât la adulți cât și la copii. Din fericire, sub 2% din cazurile de litiază urinară se mai operează prin abord clasic, restul sunt tratați cu succes prin chirurgie flexibilă intrarenală cu ajutorul tehnologiei LASER sau prin litotriție extracorporeală.
Vârsta de apariție și de descoperire a afecțiunilor oncologice a scăzut în mod îngrijorator și aș putea aduce exemplul unui pacient de doar 36 de ani recent diagnosticat cu cancer de prostată și operat cu ajutorul robotului chirurgical Da Vinci. Încurajator este însă faptul că tot mai multe cazuri neoplazice sunt diagnsticate în faze incipiente ale evoluției și pot beneficia cu succes de alternative chirurgicale minim invazive. Chiar și pentru cancerele urologice depistate tardiv, în faze avansate, există soluții terapeutice care să le ofere pacienților oncologici creșterea semnificativă a speranței de viață și a calității vieții acestora.
Asistăm la apariția a tot mai multor clase de medicamente oncologice cu reacții adverse minime și cu eficacitate crescută în bolile neoplazice.

Ce ne puteți spune despre factorii care determină creșterea numărului de cazuri de cancer de prostată și/sau cancer de vezică urinară și dacă putem vorbi de prevenție în aceste cazuri?
Ca și în cazul altor cancere, etiologia cancerului de prostată și a celui vezical este plurifactorială. În cancerul de prostată sunt incriminați mai mulți factori epidemiologici: vârsta peste 50 de ani, istoricul familial (riscul creşte de 2 ori la persoanele cu rude de gradul I cu CP), alimentația (grăsimile animale), rasa (incidenţa la barbații negri este mai mare decât la cei din rasa albă) și repartizarea geografică (incidenţă redusă în Asia, crescută în Scandinavia şi S.U.A). Etiologia cancerului vezical este dominată de factori nocivi exogeni, prezenți în mediu de viață și de la locul de muncă (lacuri, vopsele, substanțe organice - benzen, toluen,  poluarea atmosferică), însă cel mai important factor descris în cazul cancerului vezical este fumatul activ și/sau pasiv. Dacă în cancerul vezical ne putem gândi la o prevenție primară prin limitarea expunerii la factorii nocivi exogeni mai sus amintiți, în cancerul prostatic importantă este însă prevenția terțiară în scopul unui diagnostic cât mai precoce al acestei maladii. Efectuarea de screeninguri populaționale, care să includă pe langă examenul clinic și dozarea PSA, a facilitat detectarea unui număr mare de cazuri de cancer prostatic întrun stadiu localizat și care au putut beneficia de alternative terapeutice minim-invazive, chiar cu viză de radicalitate oncologică și de menținere a calității vieții.

În ce măsură  chirurgia robotică este accesibilă pacienților urologici din țara noastră? Trăim în epoca chirurgiei minim invazive, iar urologia ca și specialitate chirurgicală a îmbrățișat demult această orientare.
Dacă până nu demult intervențiile chirurgicale urologice se efectuau exclusiv pe cale deschisă, cu incizii abdominale mari, traumatizante, în prezent, tendința este de a efectua operații mari prin incizii mici sau utilizând căile naturale ale tractului urinar, pătrunzând endoscopic prin uretră în vezica urinară și de aici pe ureter până la nivelul cavităților pielocaliceale.
Chirurgia robotică reprezintă „vârful de lance“ în chirurgia oncologică urologică, cu beneficii incontestabile atât pentru pacient, cât și pentru medic și societate. Singurul dezavantaj este prețul mare de achiziție al robotului, precum și al consumabilelor necesare intraoperator. Deși în urmă cu 10 ani am introdus chirurgia robotică în arsenalul nostru terapeutic, fiind o intervenție costisitoare, de această metodă au beneficiat îndeosebi pacienții cu afecțiuni oncologice complexe, internați în cadrul Spitalul Clinic Municipal Cluj-Napoca.
Din lipsa de fonduri această activitate a fost sistată în 2015, iar în prezent nu putem oferi această alternativă modernă de chirurgie minim-invazivă decât pacienților din sistemul privat.
De altfel, în mai multe țări din Europa, chirurgia robotică este susținută doar de casele de asigurări private de sănătate. Cred că acesta va fi și viitorul chirurgiei robotice la noi în țară.

Considerați că medicii urologi tineri sunt atrași de această specialitate medicală, mai ales de metodele de intervenție moderne?
Urologia este una dintre cele mai atractive specialități chirurgicale. Atât mijloacele de diagnostic cât și alternativele de tratament pe care le folosim în prezent în urologie beneficiază de tehnologii de ultima oră. Mă refer aici nu doar la chirurgia robotică și laparoscopia tridimensională, ci și la tehnologiile LASER (litiaza și tumori), chirurgia intrarenală flexibilă, criochirurgia, terapiile HIFU, brahiterapia, terapiile prin microunde sau radiofrecvență pentru anumite tipuri de tumori.
Utilizarea acestor tehnologii moderne îi fascinează pe viitorii urologi încă din anii de facultate, iar competiția în rezidențiat pentru posturile în urologie este în continuă creștere.
Dorința mea este ca în urologie să intre cei mai buni absolvenți de medicină, iar rezidențiatul să le permită însușirea tuturor acestor tehnici moderne de diagnostic și tratament cu ajutorul cărora să performeze ulterior ca specialiști.
Vă mulțumim pentru timpul acordat și vă dorim succes în continuare

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha