54
None

Un nou studiu subliniază rolul esențial al aparținătorilor în cazul adulților care trăiesc cu schizofrenie

Un  nou  studiu  pan-european, comandat  de  compania  Janssen, subliniază necesitatea unui grad mai mare de educație și a dialogului deschis cu privire la opțiunile terapeutice pentru schizofrenie.

În Ziua Mondială a Sănătății Mintale, Janssen anunță rezultatele unui studiu pan-european: „Discuții despre tratamentul schizofreniei: Un studiu care a inclus pacienți și aparținători”. Studiul la care au participat 166 de adulți care trăiesc cu schizofrenie și 468 de aparținători este realizat de agenția independentă de studii de piață Fieldwork International (parte a Ipsos MORI) și a cercetat gradul de conștientizare, sentimentele și preferințele în privința tratamentului.

Studiul a fost efectuat în 12 țări din Europa  (Austria, Belgia, Danemarca, Franța, Germania, Italia, Olanda, Rusia, Spania, Suedia, Elveția și Marea Britanie) și a subliniat principalii factori care afectează liniștea sufletească a aparținătorilor, cum ar fi impactul  acestei afecțiuni asupra vieții cotidiene, potențialele recăderi/spitalizări și obținerea unui suport  în afară de medicație. 94% au afirmat că i-au reamintit persoanei pe care o îngrijesc să își ia medicamentele, iar în cazul a 49% acest lucru s-a întâmplat frecvent.

Îngrijirea unei persoane cu schizofrenie  are un impact  semnificativ  asupra  vieții aparținătorului”,  afirmă  Miia  Männikko, Președintele Federației europene a familiilor persoanelor cu tulburări mintale. “Aceste date susțin rezultatele studiului nostru care a subliniat faptul că 1 din 5 aparținători se simt atât de obosiți,  încât nu  mai  pot  funcționa  adecvat. Este esențial  ca aparținătorii  să fie  educați și în privința opțiunilor terapeutice disponibile, astfel încât aceștia să poată ajuta la susținerea unei decizii informate privind planul de tratament  personalizat”.

Pe de altă parte, pacienții  întâmpină probleme în ceea ce privește adaptarea la stilul  de viață pe care îl impune o boală psihică. De aceea, cei mai mulți necesită sprijin și consiliere, astfel încât să înțeleagă situația și modalitățile prin care planul lor de tratament îi ajută să aibă o viață mai ușoară.

Cu toate acestea, cele mai multe persoane afectate de boli psihice nici nu cunosc variantele alternative de tratament:

• 23% sunt nemulțumiți de tratamentul pe care îl urmează (14% dintre ei sunt foarte nemulțumiți) și își doresc un alt plan de tratament;

• 27% nu știu care sunt tratamentele pentru schizofrenie disponibile;

• 21% nu au discutat cu nimeni tratamentele alternative înainte să înceapă tratamentul pe care îl urmează.

Pentru  tratarea  schizofreniei  sunt  disponibile acum diferite opțiuni, de la tratamentele cu administrare zilnică pe cale orală, până la cele injectabile cu eliberare prelungită. Avantajele celor injectabile sunt că dau libertate pacienților (nu au grija medicamentelor în fiecare zi, ci doar o dată pe lună) și, în plus, întrucât injecța o face medicul, există un control mai bun al tratamentului.

În sprijinul pacienților, dar și al familiilor lor, din anul 2014 există platforma online www.schizofrenia.ro al cărei scop  este acela de a oferi  informații relevante despre această boală. Platforma este construită de specialiști în sănătatea mintală și este ușor  de utilizat datorită design-ului simplu și intuitiv. Platforma conține informații despre  semnele bolii, opțiuni terapeutice, dar și un modul interactiv unde specialiștii pot  răspunde întrebărilor utilizatorilor. Paralel funcționează și o pagină de  facebook  asociată   platformei. În cadrul platformei, o dată cu lansarea campaniei Anti Stigma, a fost creată o secțiune specială dedicată acestui subiect.” spune Conferențiar Doctor  Maria Ladea, președinte al asociației Inomedica.

Schizofrenia  este o afecțiune complexă  care poate avea un impact  profund  atât asupra persoanelor afectate, cât și asupra aparținătorilor acestora. Este important ca  toate  părțile implicate   să  conștientizeze   opțiunile   disponibile. Tratamentul trebuie să fie adaptat cerințelor  individuale pentru  a sprijini persoana afectată să ducă  o viață împlinită” spune Jane Griffiths, Director Janssen.

Compania Janssen are o moștenire îndelungată în domeniul  neuroștiințelor și este dedicată îmbunătățirii vieții persoanelor    care trăiesc cu tulburări mintale. În urmă cu peste 60 de ani, Janssen a descoperit unul dintre primele tratamente pentru schizofrenie  și  continuă    să  investească  în  lărgirea  opțiunilor   terapeutice  și  în susținerea nevoilor  persoanelor afectate de tulburări mintale grave.

Despre Janssen România

Janssen este compania farmaceutică  a Johnson  &  Johnson. Scopul companiei Janssen  este acela de a aborda şi  propune soluţii pentru unele dintre  cele mai importante necesităţi medicale ale momentului, corelate cu următoarele arii terapeutice: boli infecţioase  (HIV/  SIDA, Hepatita C și tuberculoză), hematologie și oncologie (mielom   multiplu și cancer de prostată), imunologie (psoriazis), neuroştiinţe (schizofrenie și demență) și boli metabolice (diabet). Motivaţi fiind de angajamentul  nostru   faţă de pacienţi, dezvoltăm produse inovatoare,  servicii  şi soluţii  în domeniul  sănătăţii, pentru a ajuta persoanele din întreaga lume.

Despre Fieldwork International

Fieldwork International este parte a Ipsos MORI. Specializată în consultanță privind lucrul pe teren, dedicată industriei medicale, aceasta a reprezentat liderul cercetării de  piață   din  domeniul   medical începând cu anul 1992. Viziunea  și obiectivele acesteia sunt să devină  agenția de elecție în domeniul colectătii datelor medicale, un brand sinonim cu servicii de calitate de top și un înalt  nivel de expertiză și cunoștințe.

Cu o bază de clienți care include companii farmaceutice, agenții de studii de piață și de PR, organizații de caritate și universități, aceasta are mai multe departamente  specializate: cantitativ, calitativ, cercetarea pacienților, echipa pentru jurnale, departamentul de traduceri, programare și managementul grupului cu ajutorul propriului nostru grup de medici.

Pentru mai multe informații vă rugăm să contactați urmatoarea adresă:

Laura Ivăncioiu Agentia media: Decisepoate, laura@decisepoate.ro

Bibliografie

1.  American Psychiatric Association (APA). Practice guideline for the treatment of patients with schizophrenia. Second edition 2004;42. Disponibil la http://psychiatryonline.org/pb/assets/raw/sitewide/practice_guidelines/guidelines/schizophrenia.pdf (ultima accesare septembrie 2016).

2.  Picchioni MM et al. Schizophrenia. BMJ 2007;335(7610):91–5.

3.  Lang  U  et  al.  Molecular  mechanisms  of  schizophrenia. Cell  Physiol  Biochem 2007;20:687.

4.  National Institute for Health and Clinical Excellence: Psychosis and schizophrenia in  adults:  prevention  and  management; National  Clinical  Practice  Guidelines Number CG178. Disponibil la  https://www.nice.org.uk/guidance/cg178 (ultima accesare septembrie 2016).  

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha