41
None

Tulburări de vorbire

Apraxia de vorbire, cunoscută sub numele de apraxie verbală sau dispraxie, este o tulburare de vorbire în care o persoana are probleme de exprimare în mod corect şi consecvent. Nu este din cauza slabiciunii sau paraliziei muschilor vorbirii (muschii fetei, limbii, şi buzele). Severitatea de apraxie de vorbire poate varia de la usoara pana la severa.

Care sunt tipurile şi cauzele de apraxia?

Exista doua tipuri principale de apraxie de vorbire: dobandita si/sau dezvoltata.

Apraxia dobandita poate afecta o persoană la orice vârstă, deşi este mai frecventă de obicei la adulţi. Aceasta este cauzată de deteriorarea unor părţi din creier care sunt implicate în vorbire, şi se manifestă prin pierderea sau afectarea abilităţilor de vorbire existente. Tulburarea poate rezulta dintr-un accident vascular cerebral, traumatism cranian, tumori, sau alte boli care afectează creierul. Poate să apară împreună cu slăbiciunea musculară care afectează producţia de vorbire (dizartrie) sau dificultăţi de limbaj cauzate de leziuni ale sistemului nervos (afazie).

Apraxia de vorbire dezvoltată apare la copii şi este prezentă de la naştere, şi pare să afecteze mai mult băieţii decat fetele. Această tulburare de vorbire este cunoscută sub mai multe nume, inclusiv apraxia verbală de dezvoltare, dispraxie de dezvoltare verbală, apraxia articulatorii şi apraxia copilariei de exprimare. Este diferită de ceea ce este cunoscut ca o întârziere de dezvoltare a vorbirii, în care un copil urmează tipic calea dezvoltării vorbirii, dar face acest lucru mai lent decât în mod normal.

Cauza sau cauzele apraxiei nu sunt încă cunoscute. Unii oameni de ştiinţă cred că este o tulburare legată de dezvoltarea limbajului în general al copilului. Alţii cred că este o tulburare neurologică ce afectează capacitatea creierului de a trimite semnale corespunzatoare pentru a muta muşchii implicaţi în vorbire. Cu toate acestea, imagistica creierului şi alte studii nu au gasit dovezi de leziuni cerebrale specifice sau diferenţele în structura creierului la copiii cu apraxie de vorbire dezvoltată. Copiii afectaţi au adesea membri ai familiei care au un istoric de tulburări de comunicare sau dizabilităţi de învăţare. Această observaţie şi rezultatele de cercetare recente sugerează că factorii genetici pot juca un rol în dezordine.

Care sunt simptomele? 

Persoanele cu apraxie de vorbire pot avea un număr de caracteristici diferite de vorbire, sau simptome. Unul dintre simptomele cele mai notabile este dificultatea de a pune sunete şi silabe împreună în ordinea corectă pentru a forma cuvinte. Cuvinte mai lungi sau mai complexe sunt de obicei mai greu de spus decât cuvinte mai scurte sau mai simple. Persoanele cu apraxie de vorbire tind să facă greşeli inconsistente atunci când vorbesc. De exemplu, ei pot spune un cuvânt greu corect, doar că apoi să aibă probleme să-l repete, sau pot fi în stare să spună un anumit sunet într-o zi şi au probleme cu acelaşi sunet a doua zi. Persoanele cu apraxie de vorbire de multe ori par a dibui un sunet sau cuvânt şi pot încerca să spună un cuvânt de mai multe ori înainte de a-l spune în mod corect.

Copiii cu apraxie dezvoltată de vorbire, în general, pot înţelege limba mult mai bine decât sunt capabili să utilizeze un limbaj de a se exprima. Unii copii cu tulburări pot avea, de asemenea, alte probleme – probleme de vorbire, cum ar fi dizartrie; probleme de limbă, cum ar fi de vocabular sărac, gramatică incorectă, şi dificultăţi în organizarea în mod clar a informaţiilor vorbite; probleme cu cititul, scrisul, ortografia, matematica sau, de coordonare, de masticaţie şi dificultăţi de înghiţire.

Severitatea atât cea a apraxiei dobândite cât şi dezvoltate a vorbirii variază de la persoană la persoană. Apraxia poate fi atât de uşoară întrucat o persoană are probleme cu sunete de vorbire foarte puţine sau are doar probleme ocazionale pronunţând cuvintele cu silabe multe. În cazurile cele mai grave, o persoană nu poate fi în măsură să comunice eficient şi ar putea avea nevoie de metode de comunicare alternative sau suplimentare pentru ajutorare.

Alte articole despre:

Comentarii


ferencz iulia

Buna Ziua. doresc doar sa intreb , ce se intampla atunci cand o persoana , isi exprima greu cuvintele. daca vb corect, coerent, si dupa multe probleme pe care viata i lea scos in cale , nu mai isi gaseate cuvintele necesare ptr a se exprima asa cum o facea. este mai agitat, msubiectul pe care il abordeaza, il exprima altfel decat ar vrea,.cuvintele sunt mult mai sarace, vorbeste bine ca dictie, dar sarac in exprimare.

Aug. 9, 2017, 2:12 p.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha