47
None

Tomografia în coerenţă optică în practica oftalmologică curentă

     Tomografia în coerenţă optică (pe scurt, OCT) ne introduce în medicina de înaltă tehnologie, unde progresele revoluţionare în imagistica oftalmică au schimbat definitiv modul cum „vedem” retina şi putem spune că „vedem prin retină”! OCT revoluţionează depistarea precoce şi tratamentul afecţiunilor oculare, cum ar fi găuri retiniene, membrane preretiniene, edem macular şi afectarea nervului optic în glaucom. OCT asigură în timp real imagini de înaltă rezoluţie sub formă de secţiuni ale retinei similare cu secţiunile histopatologice „in vivo”.

     Examinând clinic şi corelând cu angiofluorografia şi OCT, am avut surpriza să realizez câte „informaţii” ne lipseau fără OCT, modificând modul în care efectuăm analiza retinei.

     Funcţionarea OCT se bazează pe o tehnică de măsurătoare optică numită „interferenţă prin coerenţă joasă”. OCT utilizează o sursă de lumină monocromatică cu care se baleiază retina şi se analizează lumina reflectată de vitros, straturile retinei şi nervul optic. Achiziţia imaginii OCT este foarte rapidă, iar lumina emisă de sursă este în spectrul infraroşu, astfel că nu produce disconfort pacienţilor.

     Tehnologia modernă OCT în domeniu spectral poate scana de 65 de ori mai rapid decât cea convenţională, iar captarea şi analiza unor arii retiniene de 6 x 6 mm se realizează în câteva secunde, cu rezoluţie înaltă a imaginii (5 microni) şi beneficiind de tehnici computerizate de prelucrare a imaginii 3D, adăugând în plus şi compensarea mişcărilor oculare.

     Rezultatele OCT-ului pun în evidenţă schimbările anatomice şi de structură ale retinei. Există o multitudine de cauze care generează modificări anatomice ale retinei: degenerescenţă maculară, edem macular, fibroză retiniană. Pentru retinopatia diabetică este foarte utilă depistarea precoce a edemului macular, iar în fazele avansate tracţiunile vitreo-retiniene.

     Edemul macular este cea mai frecventă cauză de scădere  a vederii la pacienţii cu diabet zaharat. După aspectul de leakage evidenţiat angiofluorografic, edemul macular poate fi focal sau difuz. Tehnicile convenţionale bidimensionale ca fotografia retiniană şi AFG oferă o imagine topografică a retinei ce ajută la stabilirea leziunilor tratabile, dar nu evidenţiază schimbările care apar în interiorul straturilor retiniene. OCT conferă o imagine în interiorul straturilor retinei şi poate detecta acumularea de fluid, formarea de spaţii chistice, exudatele dure şi decolarea seroasă de retină.

     Mai mult, OCT este capabil să diagnosticheze tracţiunea maculară, membrana hialoidă îngroşată, tensionată şi găurile maculare lamelare.

Rolul OCT în edemul macular diabetic

     Definirea aspectului leziunilor: Edemul macular diabetic are 5 patternuri distincte în OCT:

  1.  Îngroşarea retiniană, cu aspect spongios
  2. Edemul macular cistoid
  3. Decolarea seroasă a retinei
  4. Decolare retiniană foveală tracţională
  5. Tensionarea (întinderea) membranei hialoide posterioare.

     OCT este util în monitorizarea răspunsului după terapie: cuantificarea grosimii retiniene, realizarea volumului central foveal şi a hărţilor retiniene, ajută monitorizarea efectelor terapiei (LASER, injecţii intraretiniene cu Triamcinolon sau Avastin).

     OCT defineşte indicaţii pentru tratamentul chirurgical: vitrectomie prin pars plana. Edemul macular cistoid secundar tracţíunii foveale şi îngroşarea-întinderea membranei hialoide nu beneficiază de fotocoagulare laser şi reprezintă o indicaţie pentru vitrectomie

Diagnosticul degenerescenţei maculare

     Degenerescenţa maculară legată de vârstă este o afecţiune care afectează primar stratul coriocapilar, membrana Bruch şi epiteliul pigmentar retinian. În forma nonneovasculară, drusenii moi se evidenţiază pe OCT ca elevaţii focale ale epiteliului pigmentar. Acestea apar ca ondulaţii ale EPR, fără margini nete, fără con de umbră posterior, imagini care confirmă faptul că drusenii rezultă din acumularea unui material sub retina neurosenzorială şi in interiorul membranei Bruch.

      Atrofia geografică este un stadiu avansat al degenerescenţei maculare nonneovasculare caracterizată prin atrofia bine delimitată a epiteliului pigmentar şi stratului coriocapilar. OCT arată o reflectivitate optică crescută a coroidei datorită pătrunderii luminii prin retina atrofică.

      Forma neovasculară a degenerescenţei maculare este caracterizată prin membrane neovasculare coroidiene clasice, oculte sau mixte, decolare seroasă sau hemoragică de epiteliu pigmentar şi/sau neuroepiteliu, cicatrice fibrovasculară. La pacienţii cu membrană neovasculară coroidiană bine definită (clasică) apare o disrupţie sau o îngroşare a benzii continue înalt reflective, care reprezintă complexul RPE-coriocapilară, iar straturile retinei interne pot prezenta îngroşări cu spaţii cistoide sau fluid subretinian.

 Rolul OCT în diagnosticul degenerescenţei maculare

  1. Precizează forma de boală: OCT localizează leziunile patologice din straturile retinei. Odată cu introducerea inhibitorilor VEGF ca o terapie eficientă în forma neovasculară, OCT a devenit un mijloc de monitorizare a răspunsului terapeutic şi de evaluare a necesităţii de a repeta injecţiile atunci când evidenţiază fluid subretinian şi îngroşarea retinei.
  2. Formele de membrană neovasculară ocultă beneficiază de diagnostic mai precoce prin OCT, faţă de angiofluorografie.
  3. Evidenţiază leziunile asociate: edemul macular cistoid, ruptura EPR, atrofia retinei neurosenzoriale.
  4. Monitorizarea tratamentului:răspunsul la tratamentul cu anti-VEGF sau terapia fotodinamică (PDT) este monitorizat prin repetarea examinărilor OCT.

 Rolul OCT în diagnosticul glaucomului

      Glaucomul este considerat în prezent o neuropatie optică ce rezultă din moartea progresivă a celulelor ganglionare, pierderea stratului fibrelor optice retiniene cu aspect caracteristic la nivelul discului optic şi deficit de câmp vizual. OCT permite măsurarea obiectivă a grosimii stratului fibrelor nervoase retiniene, a parametrilor discului optic şi a grosimii complexului celulelor ganglionare maculare.

     Diagnosticul precoce al glaucomuluieste posibil acum prin tehnologia OCT. Primele modificări induse de glaucom implică pierderea fibrelor nervoase retiniene, care precede deficitele funcţionale. Aici OCT se dovedeşte extrem de util în detectarea reducerii stratului fibrelor nervoase chiar în lipsa unui aspect de disc optic suspect sau presiunii oculare mărite, deci detecţia precoce a glaucomului chiar înaintea instalării deficitelor de câmp vizual.

     Evaluarea progresiei glaucomului .OCTreprezintă o metodă obiectivă de urmărire a pacienţilor prin evidenţierea deteriorărilor structurale în timp, detectând progresia bolii mai devreme decât analiza câmpului vizual.

     Pentru polul anterior, OCT este folosit în: imagistica unghiului camerei anterioare, managementul glaucomului cu unghi închis, screeningul keratoconusului, aplicaţii de chirurgie refractivă, implanturi corneene şi patologii corneene.

     Recunoscută ca fiind una dintre primele zece inovaţii medicale, OCT este un instrument deosebit de valoros în diagnosticarea precoce a afecţiunilor cu mare risc în pierderea ireversibilă a vederii: degenerescenţa maculară, retinopatia diabetică şi glaucomul.

Comentarii


alex

Un articol interesant pe aceeasi tema este: http://www.novaoptic.ro/servicii-oferite/tomografia-in-coerenta-optica.html

Jan. 20, 2011, 11:08 p.m.
2
0

alex

Si acesta: http://www.novaoptic.ro/news/7/28/Tomografia-in-Coerenta-Optica-OCT.html

Jan. 20, 2011, 11:10 p.m.
2
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha