62
None

Terapia hiperplaziei benigne de prostată

În ultimele decenii, majoritatea pacienților diagnosticați cu hiperplazie benignă de prostată sunt tratați medicamentos.

În cazul în care este necesar tratamentul chirurgical (de obicei datorită retenței acute de urină repetate, a altor complicații ale hiperplaziei benigne de prostată sau datorită ineficienței tratamentului medicamentos), s-a apelat multă vreme la rezecția transuretrală a prostatei (TURP) monopolar sau bipolar. Cu toate acestea, în ultimii ani, au apărut terapiile minim invazive utilizând laserul pentru vaporizarea țesutului prostatic. Utilizarea pe scară din ce în ce mai largă a acestor metode este explicabilă prin rezultatele obținute la care se adaugă spitalizarea scurtă sau chiar efctuarea acestor proceduri în ambulator.

În clinica privată Urologica Tim din Timișoara am început să utilizăm vaporizarea fotoselectivă a prostatei din 2014, utilizând laserul Green Light produs de compania American Medical Systems. Rezultatele funcționale foarte bune, asociate cu faptul că procedura se poate efectua în regim de spitalizare de zi (pacientul este externat în ziua operației) au făcut ca această procedură să fie preferată de un număr din ce în ce mai mare de pacienți.

Din punctul de vedere al urologului, apreciem faptul că odată parcursă etapa de învățare, procedura este relativ simplă, vaporizarea țesutului prostatic este una sigură, cu puține complicații intraoperatorii semnificative, cu urina limpede la sfârșitul procedurii, permițând extragerea cateterului uretrovezical uneori în aceeași zi sau a doua zi după intervenție. În plus, metoda este extrem de convenabilă în cazul pacienților cu tratament anticoagulant (destul de frecvent întâlniți în activitatea noastră curentă). Din punctul de vedere al rezultatelor, vaporizarea fotoselectivă a prostatei oferă rezultate excelente în cazul hiperplaziei benigne de prostată complicată cu retenție acută de urină. Datele celui mai mare studiu legat de această tehnică, realizat în 29 de centre urologice din Europa indică faptul că rata de reintervenție după TURP la o lună este de trei ori mai mare comparativ cu vaporizarea fotoselectivă prin metoda Green Light. De asemenea, rezultatele metodei sunt comparabile cu cele ale TURP în privința ameliorării simptomatologiei, a debitului urinar maxim și a procentului de țesut prostatic îndepărtat. În plus, metoda este net superioară TURP în privința duratei cateterismului uretrovezical și a reîntoarcerii la ritmul de viață obișnuit.

Pacienții noștri au preferat metoda în primul rând datorită eficienței metodei coroborată cu posibilitatea de a fi efectuată în regim ambulator, la care se adaugă durata foarte scurtă a cateterismului uretrovezical postoperator, a reinserției sociale (și profesionale) rapide.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha