15
None

Terapia cu insulină… evoluția spre pancreasul artificial

Din 1921, momentul la care a fost descoperită insulina și până astăzi, eforturile medicilor, cercetătorilor și a tuturor celor implicați în lupta cu diabetul s-au concentrat pe găsirea de soluții care să permită pacientului un control glicemic cât mai bun alături de un stil de viață cât mai apropiat de unul normal.

Studii desfășurate pe populații mari, au demonstrat că tratamentul intensiv duce la o reducere semnificativă a apariției complicațiilor atât în diabetul zaharat de tip 1 cât și în diabetul zaharat tip 2.

Pe de altă parte un tratament intensiv neadecvat cu insulină poate determina reducerea simptomelor de hipoglicemie și a reacțiilor hormonale asociate, ceea ce va duce în final la apariția hipoglicemiilor asimptomatice. Astfel, hipoglicemia a fost identificată ca principalul obstacol care împiedică un control optim al glicemiei și tratamentul diabetului a fost formulat ca un “compromis” între atingerea țintelor glicemice și un minim de hipoglicemie iatrogenă.

Cercetările continue au contribuit la evoluția insulinoterapiei atât prin introducerea tehnologiei în administrarea insulinei precum și prin formularea unor tipuri noi de insulină, ceea ce a schimbat modul în care abordăm astăzi tratamentul.

Tehnologia în managementul diabetului de tip 1 a devenit elementul central odată cu utilizarea pompei de insulină și a senzorilor de glicemie cu monitorizare continuă.

La începutul anilor 60 a fost pentru prima dată folosită o pompă de insulină intravenoasă, ce folosea atât insulină cât și glucagon. A apărut în 1969 primul aparat portabil de măsurat glicemia. Prima pompă de insulină cu infuzie subcutanată a fost comercializată în 1970.

Pompele de insulină sunt utilizate în tratamentul diabetului zaharat încă din 1960 și de atunci tehnologia a avansat continuu, făcând din aceste device-uri cea mai eficientă metodă terapeutică pentru pacienții cu diabet zaharat tip 1 și o parte din pacienții cu diabet zaharat tip 2 insulinotratați. Eficiența vine din faptul că asigură cea mai bună menținere a nivelurilor glicemice în țintă în paralel cu păstrarea flexibilității vieții de zi cu zi a pacienților care le folosesc.

Monitorizarea ambulatorie a glicemiei și infuzia subcutanată de insulină cu ajutorul unui sistem de infuzie mecanic extern, urmată de automatizarea procesului de infuzare a insulinei au constituit un pas înaainte.

Această abordare a devenit cunoscută sub denumirea de control al diabetului în buclă închisă, sau „pancreas artificial (AP)”. Ideea AP a apărut în anii 1970 când au fost elaborate mai multe studii care au stabilit posibilitatea reglării glicemiei prin “instrumente” externe care folosesc măsurarea glucozei și infuzie de glucoză și insulină (ambele intravenos în acea perioadă).

Primul aparat comercial care respecta definiția de mai sus a apărut în 1977 și avea dimensiunea unui frigider.

Între 1980 și 2000, pompele de insulină au devenit mai mici și portabile. În 1997–1998, au fost introduse primele elemente ale analizei de risc a datelor privind nivelul glicemiei, care au devenit ulterior baza sistemelor de siguranță cu buclă închisă încorporate în designul AP. Beneficiul constă în suspendarea infuziei de insulină la un nivel scăzut de glicemie.

Următorul pas în tehnologia diabetului este pancreasul artificial, care cuprinde un senzor de glucoză subcutanat, algoritmul de control pentru calcul și pompă de insulină. Elementul central al AP este algoritmul de control care controlează variațiile glicemice și acțiunile pompei de insulină și calculează rata de administrare a insulinei la fiecare câteva minute.

Ultimul sfert de secol a fost marcat de progrese remarcabile în recreerea pancreasului natural cu ajutorul pompelor de insulină bazate pe detecții glicemice din ce în ce mai precise,  cu o reducere a variabilității și a hipoglicemiei.

Educația adecvată a pacienților susținută de o echipă medicală (medic, educator, nutriționist, asistentă) cu experiență poate oferi cele mai bune rezultate în managementul diabetului zaharat insulinotratat. Selecția atentă a pacienților este de asemenea un important factor în această privință.

Integrarea cu succes a progreselor tehnologice în îngrijirea clinică prezintă provocări și oportunități atât pentru medici cât și pentru pacienți.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha