None

Suplimente alimentare bune

     Numărul celor care folosesc suplimente alimentare este în creştere în ultimii ani, mai ales în ţările dezvoltate. Astfel, două treimi dintre americani iau astfel de pastile şi peste trei sferturi dintre doctori le recomandă pacienţilor .  

     Important de știut este că nu toate suplimentele alimentare sunt bune, mai ales dacă sunt utilizate fără discernământ.

    S-a întocmit o listă cu patru dintre suplimentele care au susținere științifică prin numeroase cercetări ce au dovedit eficienţa lor.

    Cu toate acestea, cei cu boli cronice, ca şi femeile însărcinate ar trebui să ceară întâi sfatul specialistului.

Uleiul de peşte

     Singurul supliment alimentar despre care s-a demonstrat că poate micșora riscul decesului din cauze cardiace este uleiul de peşte (macrou, ton, somon şi alţi peşti graşi), care conține o cantitate semnificativă de acizi graşi Omega-3,  care stabilizează sistemul electric al inimii, 1 gram de Omega-3 pe zi având efect protector.

    Uleiul de peşte scade nivelul tensiunii arteriale, al trigliceridelor şi încetinește formarea plăcilor arteriale; grăsimile furnizează cea mai mare cantitate de energie -  9 calorii/g - de 2 ori mai mult decât carbohidraţii şi proteinele. Un consum adecvat nu îngraşă, ci furnizează o cantitate sporită de energie.

     În condiţiile extreme ale vremii este foarte utilă folosirea uleiului de peşte ca sursă de energie metabolică şi protecţie cardiacă.

   Omega-3 constituie cărămizile de temelie ale formării creierului, ajută la încetinirea degradării celulei nervoase, fiind o adevărată hrană pentru creier, şi are efect antiinflamator, care se face simţit la nivelul articulaţiilor, dar şi la nivel digestiv şi muscular.

    Un ulei de peşte deosebit este cel din ficat de rechin, care nu conţine Omega-3, dar sporeşte puternic  imunitatea, ajută la vindecarea rănilor, îmbunătăţind starea de sănătate şi vitalitate. Este unul dintre cele mai puternice remedii naturale pentru combaterea răcelii, gripei şi a oboselii cronice.

Vitamina D

     Aşa cum arată statisticile, peste jumătate dintre oameni nu beneficiază de o cantitate suficientă de vitamina D (prin expunere directă la razele solare sau prin mâncare - alimente precum peştele sau cerealele fortifiate). Analize de laborator şi studii realizate pe sute de voluntari arată că această vitamină mărește absorbția calciului şi luptă împotriva apariției cancerului de sân, colorectal, ovarian sau a altor tipuri de cancer. Totodată, poate să reducă riscul de a face diabet de tip 1, scleroză multiplă şi artrită reumatoidă. Prea puţină vitamina D poate cauza moarte prematură din pricina bolilor de inimă, fibromialgie şi osteoartrită. Conform ultimelor cercetări medicale, Vitamina D este esenţială fiind considerată factorul declanşator al imunităţii. Doza recomandată este de 1.000 UI de vitamina D pe zi, plus expunere la soare 5-10 minute, de câteva ori pe săptămână.

     Uleiul din ficat de cod este o sursă naturală de Omega-3 şi vitamina D şi A.

Reducol

     Acesta conține steroli şi stanoli din plante, substanțe care reduc colesterolul "rău" (LDL) cu 20% mai mult, comparativ cu medicamentele create special pentru acest rol. Persoanele care au un colesterol ridicat au nevoie de 2 g de steroli şi stanoli pe zi, dar cantităţile din fructe, legume şi semințe nu sunt suficiente.

Pycnogenol

     Conține extract din scoarţă de pin, a fost subiectul a peste 200 de studii. Pacienții bolnavi de osteoartrită care au luat Pycnogenol timp de 3 luni au simțit ameliorări ale durerii şi rigidității cu cca 35-55%. Extractul de pin are proprietăţi antioxidante şi antiinflamatoare.

     Medicii atrag însă atenția asupra câtorva dintre acestor suplimente, din cauza faptului că sursele naturale în care se găsesc sunt mai accesibile, astfel că s-ar putea ca organismul să aibă deja cantitatea necesară, fără să mai fie nevoie de ceva în plus.

    Atenţie la excesul de acid folic, vitamina E, seleniu, beta-caroten etc.!  

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha