None

Scintigrafia tiroidiană

     Scintigrafia tiroidiană, tehnică a medicinei nucleare, este una dintre cele mai vechi metode de diagnostic imagistic, fiind intrată în practica clinică încă din anii ‘60. Această tehnică are la bază proprietatea tiroidei de a extrage din circulaţie radiofarmaceuticul administrat, fiind  captat la nivel tiroidian printr-un mecanism de transport activ, fără a fi inclus în ciclul intratiroidian al iodului  sau captat şi organificat în foliculii tiroidieni .

     Prin detectarea la suprafaţă a radiaţiilor emise de radiotrasor, pot fi evaluate atât morfologia (dimensiuni, poziţie, forma) cât şi  funcţia glandei tiroide (per ansamblu şi a eventualelor structuri nodulare). Astfel, se realizează evaluarea variantelor morfofuncţionale ale tiroidei normale: poziţia (tiroida situată retrosternală, latero-cervicală sau sublinguală), numărul lobilor tiroidieni (lob accesoriu, agenezie a unui lob tiroidian), forma glandei (ovală, de litera U sau V) şi  eventualele asimetrii de captare a radiofarmaceuticului (fixare preferenţială la nivelul unui lob).

     Principalele indicaţii ale scintigrafiei tiroidiene sunt:

Evaluarea funcţiei ţesutului tiroidian:

  • guşa difuză sau nodulară (boala Basedow-Graves, guşa polinodulară, tiroidite subacute, silenţioase sau postpartum etc.);
  • evaluarea funcţiei unui nodul unic (necaptant-“rece”, hipercaptant “cald”, intens hipercaptant “fierbinte”);
  • indicarea posibilei autonomii a funcţiei unui nodul «fierbinte» (nodul toxic Plummer);
  • detecţia ţesutului tiroidian cu localizare ectopică (linguală, substernală etc.), în  special în  condiţiile unei hipotiroidii neonatale;
  • evaluarea stării ţesutului tiroidian restant după tiroidectomii subtotale, tratament cu radioiod sau iradierea lojei cervicale.

Detectarea prezenţei şi localizărilor metastazelor din cancerul tiroidian

          Deoarece există o interferenţă a unei game destul de largi de medicamente cu captarea radiotrasorilor utilizaţi în examinarea scintigrafică, este necesar ca, atunci când un pacient îşi face programare la un laborator de medicină nucleară, să comunice toate medicamentele cu care se află în tratament la acel moment. Medicul specialist  în medicina nucleară îi va comunica atât perioada pentru care va trebui să întrerupă medicamentele respective cât şi alimentele care, prin interferenţă cu testul, trebuie evitate (nuci verzi, alge de mare, exces de sare iodată).

     Scintigrafia tiroidiană, efectuată uzual cu Tc99m-pertechnetat, implică administrarea intravenoasă a unei cantităţi minime de radiotrasor (cu minimă iradiere), iar după circa 20 de minute de la injectare se achiziţionează o imagine a glandei tiroide (achiziţie care durează circa 5 minute).

Comentarii


daneza

as dori sa stiu unde se face scintigrafia tiroidiană

May 28, 2012, 11:12 a.m.
0
1

Saptamana Medicala Administrator

D-na Dr. lucreaza la centrul MATE FIN MEDICAL. Tot acolo se fac si astfel de investigatii. http://www.matefinmedical.ro/contact/

May 28, 2012, 2:14 p.m.
0
0

Schirmer Elena

mi s-a prescris sa fac o scintigrama tiroidiana ,cu cat timp inainte trebuie sa intrerup eutiroxul. va multumesc

June 24, 2012, 9:25 a.m.
7
2

Veronica

Mi-a fost prescrisa scintigrama glandei tiroide, dar iau antihormonale (Tirozol). Cu cat timp inainte trebuie sa incetez tratamentul pe baza de tirozol?\r\n\r\nMultumesc!

July 25, 2012, 6:25 p.m.
0
0

redactie

Va sugerez sa contactati telefonic \r\nDr. Adriana Rimbu \r\n0724.201.203; 0763.337.493

July 28, 2012, 10:01 p.m.
0
0

gina

Am un nodul de 1,7 cm.mi s-a propus extirparea in totalitate a tiroidei la Parhon.ce ma sfătuiți?nu mi s- a făcut nici biopsie,nici scintigrafie.va mulțumesc anticipat pt raspuns

Dec. 29, 2015, 5:20 a.m.
3
1

Carmen

Din pacate , sunt insuficient cunoscute riscurile scintigrafiei - asa -zisa doza minima de iradiere poate da brusc perturbari grave ale ciclului menstrual ( aparatul reproducator feminin fiind strans legat de tiroida) cum ar fi hipermenoree severa , luna de luna ...fara a fi vorba de un fibrom sau ceva de genul asta ... inainte de a apela la aceasta metoda iradianta , documentati-va la alte paciente , cu iodul radioactiv nu-i chiar de glumit ...chiar daca se spune ca se elimina dupa aceea din organism...nu orice femeie il poate elimina cu usurinta...personal eu am decis ca nu voi repeta niciodata aceasta investigatie si nu o recomand nimanui petru ca stiu foarte bine prin ce am trecut dupa aceea .

May 9, 2016, 3:56 p.m.
3
0

trufasu

Trebuie intrerupt tratamentul cu anticonceptionale? Cu cât timp inainte,când se reia? Daca e alergic la iod??? Multumesc!

Aug. 1, 2016, 3:36 p.m.
0
1
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha