None

Scaderea dioptriilor cu ajutorul laserului

ăderea dioptriilor cu ajutorul laserului

Chirurgia refractivă este cea mai modernă metodă de a scăpa definitiv de ochelari sau lentile de contact, mai exact corectează viciile de refracţie ale ochiului care apar prin modificări ale corneei şi/sau cristalinului. Viciile de refracţie corectate prin aceste metode includ miopia, hipermetropia şi astigmatismul. Corecţia presbiopiei nu a luat încă o mare amploare.

Miopia de până la -6 D se poate reduce prin operaţii cu laser (Lasik, Lasek, Prk).

Hipermetropia se corectează prin laser cu destulă precizie până la 5-6 D.

Pentru dioptrii mai mari de -6 la miopie sau +6 la hipermetropie există alte metode de scădere a numărului acestora. Se pot corecta, de asemenea, astigmatismele de 3- 5D.

Cine poate benef icia de aceste operaţii ?

- vârsta peste 20 ani

- refracţia oculară să fie stabilă ( mai ales în cazul miopiilor)

- operaţia le este recomandată celor care vor să renunţe la ochelari sau lentile de contact.

Pacienţii nu trebuie să aibă alte afecţiuni sistemice (reumatism articular acut, diabet zaharat, LES, leucemii, limfoame sau alte neoplazii etc.).

Persoanele care au purtat lentile de contact vor întrerupe folosirea lor cu 1-2 săptămâni înainte de operaţie.

Cu 1-2 săptămâni preoperator, se vor face diverse măsurători (autorefractometrie, keratometrie, topografie corneeană, pahimetrie).

Operaţia se realizează în ambulator, cu anestezie topică( picături).

Atenţie ! Acuitatea vizuală obţinută postoperator nu va depăşi acuitatea vizuală maximă care poate fi obţinută prin cea mai bună corecţie cu ochelari.

Ce tipuri de operaţii există ?

PRK (photorefractive keratectomy) sau fotokeratectomia refractivă se bazează pe fotoablaţia ţesutului cornean anterior în zona optică; se realizează o remodelare a suprafeţei de ordinul micronilor. Efectul corector se bazează pe aplatizarea curburii anterioare a corneei. Aproximativ 10 micrometri din ablaţie corectează 1D a miopiei. Hipermetropia se corectează prin ablaţia periferică. Pentru corecţia astigmatismelor, profunzimea ablaţiilor poate fi asimetrică şi depinde de meridianul pe care dorim să-l aplatizăm. Laserul se aplică numai pe partea anterioară a corneei, timp de 30-60 secunde.

LASEK (Laser assisted subepithelial keratectomy) seamănă cu precedenta, dar este mai bine tolerată, ambele metode fiind cele mai lipsite de riscuri.

LASIK (laser in situ keratomileusis) este o autogrefă refractivă, lamelară, care permite corecţia prin aplatizarea curburii corneene anterioare. Se realizează o keratectomie lamelară, respectiv îndepărtarea straturilor anterioare ale corneei, se aplică laser, apoi grefonul se repune la loc. Prezintă mai multe riscuri decât LASEK şi PRK. În primele 24-72 ore postoperator apare senzaţia de corp străin, lăcrimare, fotofobie, chiar durere, care cedează la administrarea de antialgice în câteva ore. Imediat postoperator, bolnavilor li se aplică lentile de contact terapeutice, timp de 2-3 zile. Ei vor purta ochelari de soare pentru protecţie şi vor urma tratament topic cu antiinflamatorii steroidiene şi nesteroidiene, cicatrizante corneene etc.

În prima lună, pacienţii vor evita expunerea la soare, aburi, fum, machiaj, efort fizic excesiv.

Postoperator se face control la 24 ore, 14 zile, 30 zile, 3 luni. Recuperarea totală, postoperatorie, este variabilă, putând dura până la câteva luni.

Pe termen lung, în majoritatea cazurilor, evoluţia postoperatorie este favorabilă.

Pentru metodele LASEK şi PRK, complicaţiile care pot apărea sunt rare, constând în: vindecare lentă a epiteliului cornean, “haze” (ceaţă) cornean şi halouri, dificultate la vederea nocturnă sau la lumina puternică, regresia corecţiei refractive. Infecţiile oculare sunt extrem de rare, fiind dependente de respectarea unei igiene riguroase de către pacient.

După LASIK, pot apărea: amputări sau pierderea flapului, flapuri incomplete sau neregulate, perforaţie corneeană, defecte epiteliale, keratită lamelară difuză.

În concluzie, operaţia de scădere a dioptriilor cu laser are o rată foarte mare de succes, este uşor suportată de pacient, iar vindecarea este rapidă.

În România, preţul unei astfel de operaţii, cu toate că se efectuează cu exact aceeaşi aparatură de ultimă oră, este mult mai mic decât în ţările vecine, în Comunitatea Europeană sau în Statele Unite ale Americii.

Conf. Dr. Mircea FILIP,

Medic primar oftalmolog,

Doctor în ştiinţe medicale

www.amaoptimex.ro

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha