None

Rupturile tendonului achilean

     Tendonul lui Achile este cel mai mare tendon din corpul uman şi face legatura între calcaneu (osul calcâiului) şi muşchii gambei (muşchiul triceps sural). El permite mişcarea de flexie plantară a piciorului, practic mişcarea de ridicare pe vârfuri. Foarte rezistent, acest tendon poate suporta o încărcătură de până la 400 kilograme.

     Tendonul achilean, prin rolul său în mişcare, este supus la diverse suprasolicitări şi traumatisme. Cea mai frecventă leziune este ruptura tendonului, fiind întâlnită mai ales la bărbaţii de vârstă medie şi la persoanele în vârstă. Altă patologie este cea reprezentată de modificările degenerative, cum ar fi tendinite, tendinoze şi peritendinite.

    De obicei, ruptura tendonului are loc la o distantă de 2-6 cm de inserţia distală a acestuia pe calcaneu, într-o zonă cu o vascularizaţie deficitară. De asemenea, microtraumatismele repetate la acest nivel duc la apariţia unei inflamaţii, leziunile apărute neputând fi vindecate din cauza vascularizaţiei deficitare, aşa încât o supraîncărcare mecanică duce la ruptură. Aceasta se produce de obicei în urma unei mişcări de plecare de pe loc, la piciorul de sprijin aflat în dorsiflexie, genunchiul îndoit, în urma mişcării de extensie a genunchiului şi piciorului.

    Pacientul simte o durere brutală şi se prabuşeşte, absolut incapabil să meargă sau să alerge, nu poate să stea pe vârfurile picioarelor iar deasupra călcâiului se formează o depresiune marcată, însoţită la câteva zile de apariţia unei echimoze (vânătăi) la nivelul tegumentului regiunii posterioare a gambei.

     Diagnosticul pozitiv de ruptură a tendonului achilean se pune de către medic prin palparea defectului tendinos, imposibilitatea ridicării pe vârfuri de partea afectată, testul Thompson, etc.

   La aproximativ o saptămână de la accident, spaţiul rezultat în urma rupturii se umple cu ţesut cicatricial. Dacă este lăsată netratată, ruptura de tendon va duce la o vindecare spontană în care va rezulta un tendon mai lung, cu consecinţe grave asupra mecanicii ulterioare  a gleznei, în sensul că pacientul nu va fi capabil să facă mişcarea de ridicare pe vârfuri , cu repercursiuni în ceea ce priveşte mersul, alergatul, urcatul şi coborâtul scărilor. Consultul la medic  este obligatoriu, deoarece altfel diagnosticul şi tratamentul va fi mult întârziat, cu consecinţe negative ulterioare asupra motilităţii active a gleznei.

    Tratamentul chirurgical poate fi aplicat prin chirurgie deschisă sau prin tehnici percutane minim invazive. El va trebui sa fie completat cu o imobilizare de lungă durată, în diverse grade de flexie plantară, până la vindecare. Dacă până nu demult imobilizarea se făcea cu aparate gipsate greoaie, care nu permiteau o igienă corespunzatoare a piciorului, astăzi există orteze speciale, care permit mobilizarea precoce a pacientului şi un control permanent al evoluţiei procesului de vindecare, cât şi o igienă corespunzătoare a piciorului.

    Tratamentul conservativ  foloseşte aceleaşi orteze speciale, care realizează imobilizarea gambei cu piciorul în diferite grade de flexie plantară, pentru o perioadă de 12 săptămâni, ceea ce duce la o vindecare fără scurtare şi fără cicatrici supărătoare.

    Conduita în ceea ce priveşte tratamentul nu este încă bine definită. În general este acceptat că în urma tratamentului chirurgical există un risc de reruptură mai mic comparativ cu tratamentul conservativ, acesta fiind totuşi grevat de un risc mai mare al complicaţiilor postoperatorii, şi anume: infecţie, necroză cutanată, fistulă, etc. În general este de preferat tratamentul chirurgical în rândul sportivilor, a pacienţilor tineri, activi. Se preferă tratamentul conservativ celui chirurgical în cazul pacienţilor mai puţin activi sau cu alte comorbidităţi.  

Comentarii


Nicolae

Buna ziua\r\nÎn urma cu aproape 4 luni am căzut de pe o scară și am o ruptură parțială de tendon achilian stâng\r\nAm 53 ani și 80 kg(in septembrie avem 95)\r\nAm mers imediat la ortoped și prima data a zis că e o contuzie, să folosesc diclofenac\r\nDupă 6 săptămâni am revenit și a spus că e de fapt o ruptură, am plecat la alt medic ortoped la București, aceasta a confirmat că e ruptură parțială de tendon achilian in curs de vindecare, să aștept 6 săptămâni și să ung zona cu diclofenac\r\nA trecut și acest timp, însă piciorul nu e vindecat, adică nu mă pot ridica pe vârful piciorului afectat,iar mersul îmi este greu cu durere la nivelul soldului\r\nCe aș putea face\r\nMulțumesc mult

Jan. 15, 2017, 2:13 p.m.
0
0

redactie

Va recomandam sa mergeti la un consult la clinica Medsana Primaverii nr 9, Dr. Mazen Nasreddine. Acesta foloseste terapia LASER foarte eficienta in tratamentul tendinitei si al terapiei durerii. tel 0720.021.122

Jan. 20, 2017, 3:22 p.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha