62
None

Prostata

Prostata este una dintre glandele urogenitale masculine ce înconjoară primii centimetri ai uretrei, iar statisticile arată că 40% dintre bărbaţii cu vârstă sub 40 de ani şi 80% dintre bărbaţii trecuţi de 80 de ani suferă de afecţiuni ale acesteia.

Cel mai îngrijorător este insă că afecţiunile prostatei anunţă, în multe cazuri, cancerul de prostată. Statisticile arată că un număr de patru din cinci cazuri de cancer al prostatei sunt diagnosticate la bărbaţi trecuţi de 65 de ani. Mult mai rar, acest tip de cancer poate să fie prezent şi la pacienţi mai tineri.

Factorul genetic şi factorii de mediu sunt incriminaţi în apariţia acestei maladii, însă incidenţa este mai mare în rândul bărbaţilor care au în familie rude apropiate care au suferit de această boală.
 
Simptomele pe care pacienţii le identifică se referă la anumite dificultăţi în urinare, urinare frecventă şi jet ezitant cu presiune scăzută, dureri, senzaţia de urinare incompletă, prezenţa sângelui în urină sau spermă.
 
În încercarea de a identifica şi trata problemele prostatei şi în special pentru depistarea cancerului, metoda medicală la care se apelează este puncţia-biopsie a tumorilor prostatice. Aceasta este unica metodă de a depista şi diagnostica cancerul
 
În cazul pacienţilor suspecţi de cancer de prostată există mai multe tipuri de analize şi investigaţii recomandate.
 
Dintre acestea, specialiştii urologi relevă:
• obţinerea unei valori a PSA (ca linie de bază), de la vârsta de 50 de ani;
• examen rectal, PSA şi ecografie cu reziduu, o dată pe an;
• ecografia abdominală cu vezica urinară plină, aceasta are menirea de a evidenţia prostata, al cărei volum poate astfel să fie măsurat;
• ecografia transrectală, menită să depisteaze noduli în prostată, precum şi ghidarea biopsiei transrectale a prostatei;
• procedura puncţiei prostatice, se efectuează sub efectul anesteziei, nu este dureroasă, ci crează doar un usor disconfort.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha