53
None

Primul centru de bronhoscopie din România

Peste 33.000 de români mor anual de cancer pulmonar. Datorită unei evoluţii silenţioase şi nespecifice, cancerul pulmonar se depistează în general extrem de târziu. 

La momentul depistării - în cazul a 75% dintre pacienţi - cancerul se află în stadii avansate ceea ce duce la o rată de 17-18% pentru o durată desupravieţuire de maxim 5 ani după diagnosticare.

Existăcâteva considerente medicale valabile la nivel mondialîn raport cu cancerul bronho-pulmonar:

  • este cauza principală a deceselor provocate de neoplazii la nivel mondial
  • factorul de risc dominant pentru cancerul pulmonar este  fumatul
  • tratamentul  este suboptimal în marea majoritate a cazurilor datorită aceloraşi circumstanţe enunţate mai sus
  • ¾ din cazuri se afla în stadii inoperabile la momentul depistării şi primesc numai tratament paliati

La momentul actual, în România, cancerul pulmonar  antrenează costuri imense  pentru  tratamentul paliativ.

Sunt avantajeimense pentrudiagnosticarea precoce a cancerului pulmonar, în primul rând în cadrul populaţiei cu risc: fumători, pacienţi cu BPOC (bronşita obstructivă a fumătorului) sau persoane expuse profesional.

Este importantăeducarea populaţiei privind factorii de risc şi atenţia care trebuie acordată unui control medical timpuriu, precum şi celor care suferăde cancer.

Specialiştii sunt în unanimitate de acord că depistarea precoce poate creşte spectaculos rata de supravieţuirea pacienţilor la5 ani de la diagnosticarela  50 % pentru pacienţii aflaţi în stadii operabile şi până la  90 % pentru stadiul de boală extrem de precoce.

Pentru a putea diagnostica din vreme boala şi a creşte astfel şansa de supravieţuire a pacienţilor nostri nu este nevoie decât deun simplu control de rutină.”- Prof. Dr. Florin Mihălţan, medic primar pneumolog la Institutul “Marius Nasta”.

La Institutsunt examinaţi anual 60 % din pacienţii din România care necesită bronhoscopie. Ne dorim ca să facem posibilă achiziţia de echipament medical modern în vederea transformării lui în centru de referinţă pentru diagnostic precoce şi tratament endoscopic al cancerului pulmonar prin bronhoscopie din România,”declara Prof. as. Dr. Ruxandra Ulmeanu.

Diagnosticarea precoce a bolii este posibilă prin intermediul bronhoscopiei. Bronhoscopia este o procedură care poate stabilicu certitudine şi în timp scurt diagnosticul de cancer pulmonar. 

 “Dotarea cu un bronhoscop performanteste necesarăcu atât mai mult cu cât în ultimii ani am înregistrat o creştere dramatică a neoplaziilor pulmonare la copii, adolescenţi şi tineri adulţi. Institutul “Marius Nasta” atinge anual cifre record pentru Europa şi pentru întreaga lume în ceea ce priveşte numărul pacienţilor investigaţi prin bronhoscopie: peste 10.000 într-un an, comparativcu3-4.000 de bronhoscopii anualîn Europa” declara Prof. as. Dr. Emilia Crişan, directorul medical al Institutului “Marius Nasta”.

Pentru achiziţia acestei aparaturi sunt necesari peste un milion de euro ceea ce presupune un efort susţinut, din partea tuturor: specialişti, servicii publice, mass media şi nu în ultimul rând opinia publică. 

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha