5
None

Primele semne de tromboză venoasă profundă (TVP) și tromboembolism pulmonar (TEP)


Maladia tromboembolică cuprinde două entități interconectate ce aparțin aceluiași spectru fiziopatologic – tromboza venoasă profundă (TVP) și tromboembolismul pulmonar (TEP). Această patologie reprezintă una dintre cele trei mari categorii de boli cardiovasculare alături de infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral, fiind o problemă majoră de sănătate publică.

Tromboembolismul venos (TEV) se caracterizează ca foarte heterogen clinic, de la descoperirea incidentală până la embolism masiv fatal, ceea ce face dificilă analiza epidemiologică a bolii. Cu toate acestea, se estimează o rată a mortalității la 3 luni de 15-18% la pacienții cu TEP, însă cu majoritatea deceselor produse în primele ore de la prezentare.
Tromboembolismul venos se definește prin obstrucția trombotică în special a sistemului venos profund al membrelor inferioare - TVP și pasajul trombusului (embolia) către cavitățile drepte ale cordului și arterele patului pulmonar - TEP. Astfel, în peste 90% din cazurile de TEP, sursa trombilor o reprezintă TVP, ceea ce face ca cele două patologii să fie abordate împreună. Factorii predispozanți pentru TEV au fost formulați în cadrul triadei clasice: stază venoasă, hipercoagulabilitate sanguină și injuria endotelială. Interacțiunea factorilor de risc permanenți (ce țin de pacient) cu factorii de risc temporari (conjuncturali) este deosebit de importantă în fiziopatologia bolii, orientând totodata și formularea suspiciunii clinice. Mai mult, factorii predispozanți, clasificați în funcție de riscul atribuit, reprezintă un element categoric în elaborarea scorurilor de predicție clinică pentru TEP.
Tabloul clinic al TVP cuprinde edemul, cianoza, durerea și impotența funcțională la nivelul unui membru inferior De menționat că pacienții se prezintă cu simptomatologie sugestivă pentru TVP de aproximativ 3 ori mai frecvent decât cu simptomatologie de TEP. În cazul TEP însă simptomele pot varia de la ușoare până la invalidante, în funcție de localizarea și extensia emboliei; cele mai frecvente elemente alte tabloului clinic sunt: dispneea, durerea toracică, lipotimia sau sincopa și hemoptiziile.
În cazul trombozei venoase profunde, evaluarea paraclinică se rezumă la o singură investigație imagistică pentru stabilirea diagnosticului de certitudine. Evaluarea circulației venoase a membrelor inferioare prin ecografie Doppler obiectivează prezența trombozei prin lipsa de compresie a lumenului venos asociat cu modificări ale fluxului Doppler în amonte și în aval de zona cu tromboză sau se poate chiar vizualiza în mod direct prezența trombului în interiorul lumenului venos.
În ceea ce privește însă diagnosticul TEP, evaluarea paraclinică este net mai complexă, urmărind, pe lângă diagnosticul de certitudine, și stabilirea prognosticului, cu implicații asupra strategiei terapeutice. Investigațiile includ analize de laborator, determinarea gazelor sangvine, radiografia toracică și electrocardiograma. Ele pot fi utile în diagnosticul diferențial. De pildă, o radiografie cord-pulmon normală la un pacient cu alterarea severă a funcției respiratorii exclude anumite afecțiuni precum pneumotorax, pleurezii, pneumopatii acute, edem pulmonar acut, tumori, fiind înalt sugestivă pentru TEP masiv.

Ecocardiografia transtoracică este investigația imagistică de primă alegere în evaluarea de urgență a pacienților cu suspiciune de TEP și instabilitate hemodinamică. Practic, suspiciunea clinică înaltă de TEP în contextul instabilității hemodinamice coroborată cu semnele ecocardiografice și infirmarea altor cauze de instabilitate hemodinamică impun și justifică un tratament agresiv când alte explorări imagistice nu sunt disponibile sau nu se pot efectua din cauza stării critice a pacientului. Tomografia computerizată cu substanță de contrast reprezintă investigația imagistică de elecție pentru stabilirea diagnosticului de certitudine la pacienții cu suspiciune clinică de TEP, prin vizualizarea circulației arteriale pulmonare până la nivel subsegmentar.

Prevenție și tratament
Un prim pas în acest sens îl reprezintă evaluarea riscului trombotic la toți pacienții spitalizați. Dacă pacientul se regăsește în categoria cu risc crescut de TEV, se va institui tratament anticoagulant profilactic. O atenție deosebită o necesită pacienții din serviciul de ortopedie, în special când este vorba de intrevenții majore (fractură de șold, chirurgia șoldului sau a genunchiului) cu risc trombotic asociat crescut, ce necesită profilaxie antitrombotică la distanță, minim 14-21 zile.
Tratamentul maladiei trombembolice cuprinde măsuri non-farmacologice și farmacologice, unde terapia anticoagulantă joacă un rol central. În cazul TVP, măsurile nefarmacologice includ combaterea stazei la nivelul membrelor inferioare prin evitarea imobilizării prelungite, prevenirea deshidratării, utilizarea de ciorapi compresivi elastici, aceste principii fiind utile atât în etapa de profilaxie cât și după faza acută a TVP. Merită menționat că mobilizarea precoce și antrenamentul fizic progresiv asociat cu terapia de compresie mecanică ameliorează simptomatologia și previn apariția sindromului posttrombotic. Tratamentul farmacologic al TVP iși propune să prevină extensia procesului de tromboză venoasă locală, să reducă riscul de a dezvolta sindrom posttrombotic și să prevină embolia pulmonară.

În cazul tratamentulului în TEP, decizia strategiei terapeutice este dictată în mod particular de severitatea evenimentului tromboembolic. Se consideră TEP cu risc înalt atunci când tabloul clinic al pacientului este marcat de instabilitate hemodinamică (șoc cardiogen/hipotensiune arterială), ceea ce impune masuri terapeutice prompte: administrare parenterală de fluide, suport vasopresor și, în mod special la această categorie de pacienți, tratamentul trombolitic. În toate celelalte cazuri, riscul hemoragic asociat trombolizei nu justifică această terapie, strategia recomandată fiind inițierea anticoagulării parenterale pe perioada spitalizării și, ulterior, anticoagulare orală cu antivitamine K.

Prognostic
Prognosticul pacienților cu TEP este dependent de extensia trombozei, fiind însă influențat favorabil de terapia anticoagulantă eficientă, cu o scădere a mortalității de la 30% la pacienții netratați, la sub 10%, la cei tratați.

Comentarii


Bizoo

www.levemir.com www.novonordiskcom. www.energobit.ro. www.totalfirme.ro. www.partidaromilor.ro. www.telekom.ro. www.telekom.de. SUMMIT MONDIAL FEDERAL ORDIN www.faa.gov. www.bizoo.ro. www.mossad.gov.il.

March 4, 2020, 5:34 p.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha