None

PET/CT-Diagnostic decisiv in oncologie

În România, cei mai mulţi pacienţi oncologici suferă de cancer în sfera ginecologică, cancer pulmonar şi cancer colorectal. Decesele cauzate de bolile neoplazice ocupă locul al doilea după bolile cardiovasculare. Acest lucru se poate corecta prin diagnosticare timpurie. Cu cât mai precoce sunt detectate leziunile canceroase cu atât succesul terapeutic va fi mai mare. Cu metodele imagistice convenţionale nu întotdeauna se poate detecta extensia reală sau evoluţia bolii.

Pentru cei interesaţi, la Centrul PET/CT Pozitron-Diagnosztika din Oradea, există posibilitatea de a solicita investigaţia PET/CT, examinare ce reprezintă tehnica de vârf în imagistica medicală.

PET/CT înseamnă aplicarea în acelaşi timp a două metode de examinare. Cu ajutorul CT pot fi identificate modificările patologice, anatomice şi structurale ale organelor, dar, în acelaşi timp, deficienţa acestuia este că nu oferă informaţii despre comportamentul biologic al modificărilor. Cu ajutorul tomografiei cu emisie de pozitroni (PET), devine vizibil metabolismul ţesuturilor examinate. În cursul examinării PET, cel mai des este administrată molecula glucoză (FDG), marcată cu izotopul (18F). Cu ajutorul FDG putem obţine informaţii despre consumul de glucoză al ţesuturilor. Cele mai multe tumori maligne se dezvoltă foarte repede, de aceea consumul de glucoză este mai intens. PET identifică tumorile folosind aceste caracteristici.

Examinarea PET/CT este recomandată pentru:

recunoaşterea timpurie a tumorilor, în cazul în care simptomele indică boli neoplazice, dar acest lucru nu poate fi demonstrat prin alte metode imagistice;

în cazul bolilor canceroase cunoscute, pentru identificarea exactă a localizării;

pentru evaluarea eficienţei terapiei.

În urma informaţiilor primite după rezultatele examinărilor PET/CT efectuate la Centrul Pozitron-Diagnosztika din Budapesta, în 50% din cazuri atitudinea terapeutică planificată a fost schimbată. Examinarea le este recomandată şi persoanelor sănătoase însă cu risc crescut de îmbolnăvire, dacă, de exemplu, au avut antecedente în familie.

Examinarea PET/CT în sine nu este deloc dureroasă şi durează aproximativ jumătate de oră. În timpul investigaţiei aparatul captează câteva sute de imagini, examinând corpul întreg ; în felul acesta, cu investigaţia PET/CT se pot depista leziuni doar de câţiva milimetri. În mai multe cazuri, în urma rezultatului evaluat s-a evitat o intervenţie chirurgicală cu mare risc.

Examinarea le este foarte utilă şi celor sănătoşi apropiaţi pacienţilor. Tot mai mulţi recunosc că o diagnosticare precoce, pentru o durată mai lungă, linişteşte pacientul şi familia acestuia. Jumătate din numărul celor care au solicitat o diagnosticare precoce, pot fi conştienţi că nu au leziuni. Totodată, a fost mai mare numărul celor la care au fost depistate leziuni, dar nu de tip malign, iar 1-1,5% a fost procentajul celor la care examinarea PET/CT a depistat precoce leziuni maligne.

Pentru mai multe informaţii vă rugăm să contactaţi Centrul Pozitron-Diagnosztika PET/CT, Oradea sau Budapesta

logo

Centrul de Diagnostic Pozitron-Diagnosztika PET/CT, Oradea

Oradea, B-dul Gen. Magheru nr. 1, jud. Bihor

Telefon: 0259-409-090; 0259-409-091

Fax: .0259-409-099  E-mail: info@petct.ro

www.petct.ro

Centru l de Diagnostic Pozitron-Diagnosztika PET/CT, Budapesta

Budapesta, Hunyadi J. ut 9

Telefon: +36-1-505-8888;

Fax: +36-1-505-8889  E-mail: info@pet.hu

www.pet.hu

Imagine PET/CT a unei tumori pulmonare centrale pe partea stângă. Se observă că tumoarea malignă acumulează FGD, dar încă nu a dat metastaze în nodulii limfatici locali sau metastaze îndepărtate.

Comentarii


magurean maria

Sunteti in relatie contractuala cu Casa de agisugrari de sanatate?

June 30, 2011, 5:32 p.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha