47
None

Nu mai doriti să purtaţi ochelari?... Există soluţii!

Cea mai modernă şi sigură metodă de a scăpa de ochelari sau lentile de contact este chirurgia refractivă, operaţie cu laser. Miopia, hipermetropia şi astigmatismul pot fi corectate cu succes cu ajutorul acestei metode. Cele mai sigure tehnici sunt Lasek şi PRK.

Corectarea presbiopiei (scăderea cu vârsta a posibilităţii de a vedea la aproape fără ochelari) cu ajutorul tehnicilor laser, presbilasik, nu a luat încă o mare amploare, şi, chiar dacă se face în anumite centre oftalmologice, corecţia nu este permanentă..

Pentru a avea rezultate bune şi stabilitate pe termen lung, dioptriile corectate cu laser trebuie să nu depăşească anumite valori: miopia până la -7 D, hipermetropia până la +3 dioptrii şi astigmatismele de 3D. După operaţie, situaţia este stabilă, adică regresia dioptriilor se întâlneşte rar. În cazul în care dioptriile sunt mai mari de aceste valori există alte tehnici pentru reducerea dioptriilor, respectiv implant de cristalin artificial în scop refractiv. În acest caz se înlocuieşte cristalinul natural cu un cristalin artificial adaptat la puterea dioptrică necesară. În cazul în care dioptriile sunt foarte mari, sunt disponibile cristaline personalizate.

Pentru a beneficia de oricare dintre aceste operaţii, vârsta pacientului trebuie să fie de peste 18 -20 ani, dioptriile stabile (în cazul miopiilor) şi nu în ultimul rând să existe dorinţa din partea pacientului, operaţia fiind obţională, o alternativă de a nu mai fi dependent de ochelari şi lentile de contact. Pacienţii nu trebuie să aibă alte afecţiuni sistemice (reumatism articular acut, diabet zaharat, LES, leucemii, limfoame sau neoplazii, etc.)

Persoanele care au purtat lentile de contact, vor întrerupe folosirea lor cu 2-4 săptămâni înainte de operaţie. Preoperator, se vor face diverse măsurători (autorefractometrie, keratometrie, topografie corneeană, pahimetrie şi examen de câmp vizual).

Operaţia se realizează fără internare, cu anestezie topică (picături) şi bineînţeles fără durere. La sfârşitul operaţiei, se aplică lentile de contact terapeutice ce se vor îndepărta de către medic la controlul de o săptămână. După operaţie, primele 24-72 de ore sunt destul de neplăcute, ochii lăcrimează, ustură, există senzaţie de nisip şi supară lumina. Vederea este bună imediat după operaţie şi variabilă pe parcursul întregii săptămâni, până la îndepărtarea lentilelor de contact terapeutice. Pe perioada de 7 zile postoperator, până la îndepărtarea lentilelor de contact, igiena locală trebuie să fie strictă şi se recomandă purtarea de ochelari de soare.

În prima lună, pacienţii vor evita expunerea la soare, aburi, fum, machiaj, efort fizic excesiv.

Postoperator, controalele sunt la 24 ore, 7 zile, 30 zile, 3 luni.

Recuperarea totală este variabilă, putând dura până la câteva luni.

Atenţie! Acuitatea vizuală obţinută postoperator nu va depăşi acuitatea vizuală maximă ce poate fi obţinută cu cea mai bună corecţie cu ochelari.

Tipurile de operaţie cu laser sunt: PRK (photorefractive keratectomy) sau fotokeratectomia refractivă - se bazează pe fotoablaţia ţesutului corneean anterior în zona optică; se realizează o remodelare a suprafeţei de ordinul micronilor. Laserul se aplică numai pe partea anterioară a corneei timp de câteva zeci de secunde.

LASEK ( Laser assisted subepithelial keratectomy)- tehnica este similară cu PRK.

Aceaste două metode (LASEK şi PRK) sunt cele mai lipsite de riscuri.

LASIK (laser in situ keratomileusis)- este o autogrefă refractivă, lamelară, ce permite corecţia prin aplatizarea curburii corneene anterioare. Se realizează o keratectomie lamelară, adică se taie corneea în grosimea ei, creându-se astfel un căpăcel numit flap sau grefon, se aplică laser, apoi grefonul se repune la loc. Prezintă mai multe riscuri decat LASEK şi PRK imediat sau tardiv.

Pentru metodele LASEK şi PRK, complicaţiile ce pot apare sunt rare, constând în: vindecare lentă sau vicioasă a epiteliului corneean, “haze” (ceaţa) cornean şi halouri, dificultate la vederea nocturnă sau la lumina puternică, regresia corecţiei refractive. Infecţiile oculare sunt extrem de rare, fiind dependente de respectarea unei igiene riguroase de către pacient.

După LASIK, pot apare: amputări sau pierderi ale flapului, flapuri incomplete sau neregulate, perforaţie corneeană, defecte epiteliale, keratita lamelară difuză.

În concluzie, operaţia de scădere a dioptriilor cu laser are o rată foarte mare de succes, este uşor suportată de către pacient, vindecarea este rapidă iar beneficiile vizuale sunt spectaculoase.

Dr.Andrei Filip, Medic Primar Oftalmolog

Doctor în Ştiinţe Medicale

www.lasek.ro • www.amaoptimex.ro

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha