14
None

Microdermabraziunea(MDA):a neglija tratamentul topic inseamna a conduce un automobil cu frana de mana pe jumatate trasa

A neglija tratamentul topic înseamnă a conduce un automobil cu frâna de mână pe jumătate trasă

De foarte multe ori, pacientul pleacă după o şedinţă de MDA doar cu recomandarea de a folosi o cremă care să-i asigure hidratare şi fotoprotecţie. Hidratarea şi protecţia sunt necesare.

Sunt şi suficiente?

S-a dovedit prin studii clinice şi de histologie că MDA are efecte şi în monoterapie. Pe de altă parte, o asemenea atitudine de simplificare neglijează un principiu de bază în medicină. Combinaţiile între clase/metode terapeutice cu efect sinergic duc la rezultate superioare (prin potenţare se poate obţine mai mult decât suma aritmetică a componentelor).

Maximizarea efectelor MDA

Există motive fundamentale care sugerează că abordarea cu seriozitate a tratamentului topic între şedinţele de MDA este o atitudine logică şi asigură rezultate superioare. Studiile au arătat că MDA modifică structura şi funcţiile pielii. În consecinţă, sunt modificate nu numai nevoile pielii, ci şi oportunităţile terapeutice.

1. Funcţia de barieră este afectată temporar (s-a stabilit exact în cât timp se reface bariera). Din acest punct de vedere, în perioada critică (imediat după tratament), se impun 2 măsuri:

a. hidratare şi fotoprotecţie (se acţionează strict la suprafaţa stratului cornos rămas după MDA)

b. se evită temporar aplicarea anumitor clase de substanţe (cele cu potenţial iritant, cele care ar putea accentua uscăciunea pielii etc.)

2. Studiile au descoperit că absorbţia anumitor clase de substanţe active creşte după MDA (de 8-24 de ori). A trece substanţele active prin bariera cutanată şi a le infiltra dincolo de stratul cornos , este una dintre cele mai dificile probleme în cosmetologie. În momentul în care o metodă, cum e MDA, deschide temporar o fereastră către straturile mai profunde ale pielii, pare logic să se profite de oportunitate. În acest context, MDA ar trebui privită dincolo de efectele directe pe care le provoacă, acestea reprezentând doar jumătate din potenţialul metodei. MDA trebuie privită şi ca un instrument de creştere a absorbţiei topicelor în piele, obţinându-se astfel potenţialul maxim. În consecinţă, MDA trebuie încorporată într-un protocol terapeutic complex, care să includă şi cosmeceuticele adecvate.

Cosmeticele obiş nuite sunt destinate tratamentelor cosmetice obişnuite. MDA nu este un tratament cosmetic obişnuit.

Există în prezent linii de dermato-cosmetice special concepute pentru microdermabraziune, care ţin cont (profită!) de modificările funcţiilor pielii. Preparatele ideale sunt combinaţii de substanţe care, pe lângă simpla hidratare şi fotoprotecţie, tratează activ diverse afecţiuni, susţin şi regenerează pielea.

Cosmetologia modernă aduce tot mai multe dovezi privind eficacitatea clinică a diverselor clase de substanţe active: cytokine (factori de creştere), peptide, matrice extracelulară, vitamine, antioxidanţi, alfa-hidroxi-acizi, etc. Astfel de substanţe active se regăsesc într-un regim terapeutic complet, care potenţează rezultatele microdermabraziunii.

Dr. Mariana Tent, Dermatolog

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha