47
None

Mezo-Zeaxantina: Combaterea Degenerescenței Maculare și Creșterea Performanței Vizuale

Ochii sunt comoara vieţii, iar Mama Natură are grijă ca noi să avem propriile noastre mecanisme de protecţie.

Acolo unde se formează imaginea centrală, la suprafaţa straturilor retiniene, se află pigmentul macular. Acesta este format din luteină, zeaxantină și, mai important, mezo-zeaxantină. El are rolul de a proteja retina prin filtrarea luminii albastre dăunătoare (solară sau emisă de dispozitive electronice) și prin neutralizarea radicalilor liberi produși de stresul oxidativ (ex:fumatul).

Atunci când pigmentul macular scade, vederea începe să sufere. Contrastul vizual scade, imaginea devine înceţoșată, lumina puternică ne deranjează (soare, faruri de mașini) și protecţia retinei este constant redusă. Un pigment macular scăzut reprezintă cel mai important factor de risc pentru dezvoltarea degenerescenţei maculare.

Degenerescenţa Maculară Legată de Vârstă (DMLV) este o patologie oftalmologică însoţită de efecte devastatoare asupra vederii și fără un tratament curativ. Persoanele cu această afecţiune pierd treptat vederea centrală, până la punctul de orbire. Dese ori, medicii recomandă administrarea cu luteină și zeaxantină, acestea putând avea un efect benefic pentru pacienţii cu DMLV, însă insuficient.

În ultimii 10 ani, cercetătorii britanici au făcut numeroase studii asupra efectelor benefice aduse de aportul în dietă al mezo-zeaxantinei. Aceștia au descoperit că mezo-zeaxantina este cel mai potent antioxidant macular. Împreună, cei trei carotenoizi au o capacitate de antioxidare de 2.4 și 1.9 ori mai mare decât luteina, respectiv zeaxantina. Mai mult, mezo-zeaxantina ajută la absorbţia în organism a celorlalţi doi antioxidanţi, iar beneficiile sunt simţite considerabil mai rapid.

În 2014 a fost publicat un studiu în Regatul Unit al Marii Britanii, condus de peste zece cercetători renumiţi: "Administrarea cu cei trei carotenoizi maculari la pacienţi cu DMLV în fază incipientă". Studiului arată că formula ce conţine mezo-zeaxantină 10mg, luteină 10mg și zeaxantină 2mg a obţinut rezultate semnificativ statistic ale îmbogăţirii pigmentului macular și a creșterii sensibilităţii la contrast. Aceeași formulă oferă cea mai bună protecţie cu efect antioxidant. Important de menţionat, stadiul degenerescenţei maculare nu a avansat din punct de vedere morfologic după primele 12 luni.

Medicina vestică înseamnă mai mult decât tratarea afecţiunilor, înseamnă prevenirea lor! Din acest motiv, un număr mare de persoane folosește suplimente ce conţin toţi cei trei carotenoizi maculari.

Având mezo-zeaxantina în prim plan, oamenii de știinţă au observat că administrarea acesteia conduce la o creștere considerabilă a perfomanţei vizuale. Beneficiile constau în îmbunătăţirea contrastului vizual și adaptarea cu ușurinţă la lumini puternice (farurile mașinilor sau strălucirea soarelui). Pe parcurs, înceţoșarea s-a redus și imaginile au deveneit mai clare.

Crăiţele din care se extrage mezo-zeaxantina sunt cultivate special în Mexic. Daily Mail, UK, denumește formula cu mezo-zeaxantină 10mg, luteină 10mg și zeaxantină 2mg "Miracolul din Crăiţe", pentru că în multe cazuri efectele par miraculoase.

Această formulă a dovedit în ultimul deceniu că are un aport excelent pentru persoanele cu DMLV, dar și pentru cele cu anumite deficienţe vizuale (vedere înceţoșată sau cu un contrast scazut și orbiri/sensibilităţi la lumini puternice).

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha