58
None

Metoda FED, alternativă modernă şi eficientă de recuperare a scoliozei

     Scolioza, prin multitudinea de forme, metode de evaluare şi de tratament, a  reprezentat un vast domeniu de studiu medical de-a lungul secolelor, domeniu care rămâne şi astăzi, în mare parte, necunoscut. Scolioza reprezintă un capitol încă nerezolvat, o “pată neagră” a ortopediei. Din acest motiv considerăm că el rămâne deschis explorării permanente şi căutărilor neîncetate pentru găsirea unor tehnici şi metode cât mai eficiente. Alcătuirea unor programe adecvate se poate face numai dacă această deviaţie este privită în ansamblu şi dacă se iau în considerare multitudinea şi complexitatea aspectelor sale.

     Scolioza nu este o problemă controversată, ci una incomplet rezolvată.

     Din cauza frecvenţei foarte mari, 2-3% din totalul maladiilor copilăriei, cât şi a gravităţii ei, netratată sau tratată insuficient, scolioza scurtează viaţa bolnavului. Tulburările mecanice apar încă din copilărie: torace asimetric, dezechilibrat şi deformat, cu repercusiuni asupra organelor intratoracice. Acestea atrag după ele şi tulburări comportamentale şi afective: copiii sunt, de obicei, hipodinamici, retraşi, debili fizici, iar ca adulţi, toate aceste probleme se vor accentua. Complexitatea acestei maladii presupune şi complexitatea tratamentului, acesta vizând multitudinea aspectelor psihice de integrare familială şi socială.

     Instituirea cât mai rapidă a tratamentului complex în recuperarea scoliozei reprezintă un deziderat important în abordarea acesteia; aplicarea terapiei complexe, prin asocierea diferitelor mijloace fizicale şi tehnici fixare-elongare-derotare, după o metodologie susţinută ştiinţific, reprezintă o soluţie eficientă pentru corectarea deviaţiei şi integrarea socială a pacienţilor.

     Metoda FED (fixare, elongare, derotare) a fost concepută în urmă cu 30 de ani, pentru tratarea deviaţiilor coloanei vertebrale, şi constă în fixarea tridimensională, elongarea şi derotarea acesteia, prin presiune corectivă, realizată intermitent sau continuu. În urma  cercetărilor efectuate de-a lungul timpului, s-a demonstrat eficienţa aplicării metodei FED, prin corectarea deviaţiei în proporţie de 80-90% la copii înainte de încheierea procesului de maturizare osoasă şi de 30% la adult.

     Prin corectarea poziţiei coloanei vertebrale, pacientul va primi stimuli de însuşire a acestei poziţii. În urma acestor informaţii primite, vor fi stimulaţi receptorii spinali, placa neuromusculară şi corpusculii Golgi, care în mod normal nu acţionează. Se iniţiază sub formă asistată de aparat o facilitare neuromusculară proprioceptivă, cu antrenarea unor fibre musculare care rămân permanent atrofiate din cauza lipsei de activitate.

     Dispozitivul de care dispune acest aparat permite programarea forţei braţului mecanic, corecţia şi conştientizarea poziţiei ortostatice. Un alt avantaj al acestei tehnici este că se produce derotarea coloanei vertebrale, elongarea musculaturii retractate, obţinându-se o revenire  a coloanei vertebrale în poziţie normală.

     Efectele metodei FED sunt următoarele:

  • dezvoltarea cartilajelor neurocentral şi epifizar inhibate;
  • modificarea orientării patologice a inelului fibros al discului intervertebral;
  • corectarea de partea concavă a deformărilor elementelor articulaţiilor intervertebrale (capsulă articulară, ligamente, muşchi);
  • creşterea mobilităţii articulare şi la nivel intercostal;
  • stimularea de partea concavă a sistemelor proprioceptive.Ascultaţi

     Scopul final al metodei FED este de a obţine o corecţie posturală şi o integrare socioprofesională a persoanelor purtătoare de scolioză. Este o metodă care, executată corect, continuu şi constant sub îndrumarea specialiştilor, evită intervenţia chirurgicală şi înlătură costurile ridicate pentru sistemul românesc de sănătate. Este neinvazivă, combină acţiunea aparatului FED cu kinetoterapia, se completează, iar rezultatele sunt incredibile pentru mulţi specialişti.

     Indiferent de gravitatea bolii, kinetoterapia este un element constant al tratamentului indicat. Datorită depistării precoce, individualizării tratamentului, în funcţie de stadiul scoliozei, putem vorbi astăzi despre o terapie eficace. Scopul kinetoterapiei este de a realiza o educare posturală care să meargă până la integrarea neuromotrică a unei imagini corporale perfecţionate. Aceasta înseamnă că subiectul trebuie să înveţe să păstreze o poziţie cât mai corectă cât mai mult timp posibil, pe parcursul atitudinilor şi gesturilor vieţii curente. Ideală este crearea unui automatism, prelungind astfel cât mai mult timp o postură cu corecţie vertebrală.

     Conţinutul şi metodologia de lucru a şedinţelor de kinetoterapie trebuie adaptate continuu, pe baza datelor obţinute la evaluările intermediare şi în funcţie de obiectivele stabilite în urma acestor evaluări.

     Obiectivele şi tehnicile folosite sunt alese în funcţie de următoarele criterii de bază: etiologia, forma anatomică, gravitatea deformaţiei, reductibilitatea ei, prognosticul evolutiv, vârsta subiectului. Toate acestea orientează kinetoterapia spre o anume dominantă; asuplizare, reeducare neuromusculară, reeducare posturală, reeducare respiratorie.

     Programul de kinetoterapie cuprinde tehnici analitice sau globale, simetrice sau asimetrice, specifice metodei Schroth.  Este necesară  utilizarea atât a metodelor clasice de reeducare a scoliozei şi elemente din reeducarea motrică (metode de relaxare), cât şi a tehnicilor de elongare şi derotare a coloanei vertebrale.

     Pentru întinderea lanţului muscular posterior se utilizează tehnici din metoda Mézières.

     Exerciţiile hipercorective sunt pasive, active, active asistate, dar adevărata hipercorecţie a deformaţiei coloanei vertebrale se obţine pasiv, când pacientul este supus acţiunii forţelor corectoare în aparat.

     Exerciţiile autocorective constau în autocorectarea deformării prin intermediul efortului activ, executate din poziţii hipercorective pe aparatul ortospinal (singurul din România) şi au ca obiectiv principal echilibrarea grupelor musculare hipotone sau scurtate, responsabile de apariţia şi fixarea deviaţiei vertebrale. Utilizarea acestui aparat ne oferă posibilitatea obţinerii unor poziţii hipercorective la nivelul bazinului, membrelor inferioare  şi superioare, în funcţie de localizarea deviaţiei, dar şi a executării de presiuni pe maximul curburii.

     De asemenea, sunt utilizate exerciţii de relaxare pentru restabilirea valorilor normale ale constantelor fiziologice (puls, ritm respirator şi cardiac) şi înlăturarea eventualelor blocaje (au fost utilizate tehnici simple de respiraţie şi tehnici complexe de echilibrare).

     Tinând cont de faptul că în scoliozele grave capacitatea vitală este scăzută cu 30-50%, reeducarea respiratorie face parte integrantă din programul de kinetoterapie şi are ca scop reeducarea şi întreţinerea funcţiei respiratorii în ansamblu, precum şi asuplizarea în corecţie, modelarea regiunii toracice, reeducarea respiratorie pentru ameliorarea morfologiei toracelui. Ritmul şi coordonarea respiraţiei, conştientizarea şi reeducarea controlului postural se iniţiază în momentul în care pacientul se află în suspensie în aparatul FED.

     Scolioza netratată influenţează negativ dezvoltarea copilului şi adolescentului, precum şi activităţile sale funcţionale, determinând costuri ridicate atât pentru familie cât şi pentru sistemul naţional de sănătate. Din acest motiv este  necesară implicarea tuturor specialiştilor, în sensul în care trebuie să-şi unească forţele şi cunoştinţele pentru abordarea cu mai multă responsabilitate a pacientului purtător de deviaţii ale coloanei vertebrale.

     Recuperarea scoliozei este un proces dificil, de lungă durată, care cere sacrificii, perseverenţă continuitate şi tenacitate atât din partea familiei cât şi a specialiştilor.

   Tratamentul corectiv impune aplicarea precoce a mijloacelor fizicale, tehnicilor de fixare-elongare-derotare (FED) şi kinetoterapiei, imediat după stabilirea diagnosticului. În acest fel poate fi prevenită intervenţia chirurgicală.

     Folosirea stretchingului pasiv şi activ, precum şi a contracţiilor izometrice, reduce starea de tensiune a muşchilor contracturaţi şi îmbunătăţeşte forţa musculară a celor hipotoni.

     Reeducarea controlului conştient asupra aliniamentului trunchiului determină menţinerea reflexului de atitudine corectă, ceea ce asigură păstrarea unor poziţii corective în timpul desfăşurării activităţilor zilnice.

     Apariţia pubertăţii atrage după sine agravarea deviaţiei coloanei vertebrale. 

     Metoda FED executată corect, continuu şi constant, sub îndrumarea specialiştilor, evită intervenţia chirurgicală

 

  

Comentarii


Pasztai zoltan

Drag Elena , Daca exista si o baza de date ( date base despre cazuistica care oglindeste cele tratate in articol ) ?? Mai ales la urmatoarele "" In urma cercetărilor efectuate de-a lungul timpului, s-a demonstrat eficienţa aplicării metodei FED, prin corectarea deviaţiei în proporţie de 80-90% la copii înainte de încheierea procesului de maturizare osoasă şi de 30% la adult"" Cu stima colegiala conf univ dr Zoltan Pasztai

Jan. 9, 2012, 8:53 p.m.
1
5

prof Caciulan

Afirmatia despre \"cercetarile facute.....\"se bazeaza pe rezultatele obtinute de prof Santos Sastre cu care colaborez din 2006,iar tehnica FED se foloseste de peste 35 de ani. Colaborarea pe care o avem cu prof Sastre precum si rezultatele noastre ,ne indreptatesc sa ne sustinem afirmatiile. Intodeauna a fost greu sa se accepte NOUTATEA si pioneratul!!!!! Dar sansa este a pacientilor nostrii si este f important ca ei au incredere in echipa KINETO DEMA. Le multumesc si stiu ca pot sa fac ceva pt ei-cu rabdare vom reusi sa corectam iar interventia chirurgicala sa devina\"un vis urit\"

Feb. 1, 2012, 10:54 p.m.
3
0

florin

Of...invidia asta bat-o vina! Nu poti scrie un articol, o cercetare sau o lucrare ca imediat "cartitele" de la Oradea isi baga capul in comentarii! Doar ce scriu ei este logic, nu?\r\nAveti dreptate doamna Prof Dr Elena Caciulan, doar pacientii au ultimul cuvant si conteaza increderea lor in final. Mult succes in continuare.P.S ,Zoli draga, citeste te rog siteul de mai jos, dar te rog sa strabati toate modulele,ok?http://www.normalbreathing.com/learn.php#Module_1._Crucial_preliminary_conditions_

March 12, 2012, 11:31 p.m.
5
0

Ionel

Buna ziua,\\r\\n\\r\\nSi totusi exista o statistica clara (document international cu cifre, eventual in functie de varsta si unghiul de deviatie initial) referitoare la vindecarea prin metoda FED?\\r\\nMultumesc

March 20, 2012, 4:26 p.m.
4
0

Bica Mihai

Daca aveti un document(un link) cu statistici referitoare la aceasta metoda(FED), am fi interesati de acestea si v-am multumi pentru acesta.

March 20, 2012, 4:32 p.m.
3
0

Horia Ducu

D-na Dr Caciulan,spuneti-mi va rog:\\\\r\\\\n- dupa diagnosticare ( fetita,12 ani, 42grade) ,care este frecventa recomandata pentru folosirea aparatului FED ?\\r\\nMultumes,\\r\\nHoria Ducu

April 8, 2012, 8:40 p.m.
3
0

ANA

SUNT BUNICA UNEI FETITE DE 12 ANI DIAGNOSTICATA CU SCOLIOZA 31 GRADE VREAU SA STIU DACA O PUTETI AJUTA PRIN ACEASTA NOUA METODA?

April 10, 2012, 10:49 a.m.
2
0

LUMINITA

Buna ziua, sunt mamica unei fetite de 13 ani si jumatate diagnosticata cu scolioza dubla,45 respectiv 30 de grade. Ce ne puteti recomanda?

March 28, 2013, 9:14 p.m.
1
2

Redactie

Stimate Horia Ducu, Intr-o astfel de situatie recomandarea noastra este utilizarea metodei FED, kinetoterapie si corset (daca nu au trecut mai mult de trei ani de la prima menstra). Cel mai bine ar fi sa ne sunati si sa facem o programare pentru o evaluare completa. Nr. de tel le gasiti pe site www.kinetodema.ro Elena Caciulan

March 31, 2013, 9:35 a.m.
1
0

Redactie

Stimata doamna Luminita,\r\nIntr-o astfel de situatie recomandarea noastra este utilizarea metodei FED, kinetoterapie si corset (daca nu au trecut mai mult de trei ani de la prima menstra).\r\nCel mai bine ar fi sa ne sunati si sa facem o programare pentru o evaluare completa. Nr. de tel le gasiti pe site www.kinetodema.ro\r\nElena Caciulan\r\n31 Martie 2013, 09:35:34

March 31, 2013, 9:58 a.m.
0
0

NASTASE DOINA

Am o fetita de 11,8 ani si este diagnosticata cu scolioza dorso-lombara .Urmeaza sa-i mai fac o radiografie de coloana integrala cu corset Nu stiu exact cat are unghiul .In iulie mi s-a spus ca are 20 de grade , dar nu sunt foarte sigura.De asemenea nici corsetul nu stiu cat de bun este. Ea s-a dezvoltat destul de mult din iulie pana acum.As vrea sa stiu daca aceasta metoda FED ar putea sa o ajute. Cum as putea sa -i fac o programare ?

Jan. 26, 2014, 11:08 p.m.
2
0

doina

O mare pierdere de timp terapia Fed .Timp si bani si anii copiilor care se chinuiesc in zadar cu aceasta terapie.

June 16, 2015, 11:05 p.m.
1
0

IORDACHE ROZICA

Dna Doina va rog sa va argumentati comentariu. Ati facut aceasta terapie si rezultatele au fost 0? VreaU sa incerc aceasta metoda cu copilul meu si m-a mirat comentariul dvs.

Nov. 3, 2015, 1:15 p.m.
1
0

emil dumitru

Stimată doamnă doctor Elena Căciulan, dacă metoda pe care o folosiți domnia voastră este așa de bună, de ce comentariile sunt negative!? Oare din invidie? Fetița mea, în urmă cu un și jumătate, a fost diagnosticată cu scolioză și poartă corset, oare domnul doctor profesor universitar Ursu, când a recomandat fetiței purtarea corsetului să n-o fi știut de metoda FED !? Am înțeles că activați din anul 2011, nu? Concret, câți pacienți s-au recuperat? Pentru credibilitate, postați câteva nume reale de pacienți. Eu nu am văzut niciun coment pe această temă.\\\\r\\\\nDacă din întâmplare citiți acest mesaj, și îmi răspundeți la el, înseamnă că vă pasă cu adevărat de chinurile prin care trec acești copii, și veți înțelege acest aspect mai profund dacă sunteți MAMĂ și aveți copii, dacă nu, înseamnă că totul este, așa cum scria cineva, o pierdere de timp și predomină interesul material.\\\\r\\\\ Nr. meu de telefon este REAL +447459237981, l-am scris aici deoarece rubrica din format nu-mi permite să-l scriu pe tot și l-am scris fără prefixul țării și ultima cifră. Vă doresc numai bine.

Feb. 13, 2016, 1:12 a.m.
4
0

Tudor

De fapt rezultatele dnei Caciulan sunt greu de verificat. Chiar pacienții săi se plâng ca nu este transparenta în a le arata evoluția tratamentului lor. Mai întâi consulta pacientii si după muuuulte ședințe de tratament și muuuulti bani, pacienții nu primesc nici un fel de evaluare sau raport medical. Dna își tine pacienții în ceata ca sa meargă banii. Așa toată lumea se lauda ca e cel mai bun, ca are cele mai bune rezultate, etc.

Nov. 30, 2016, 4:18 p.m.
0
0

melania

Buna ziua\r\nAm o fetita de 13 ani jumate cu scolioză grad COBB 30 su 28. \r\nA avut cineve rezultate reale cu metoda doamnei dr. Caciulan/ metoda FED ?

Dec. 9, 2016, 10:23 a.m.
0
0

toderita

FED este eficient si in corectarea cifozei maladiei schuerman la un adolescent de 17 ani avand deviatie 50 de grade cobb????? Va rog dati-mi un raspuns.Multumesc

Feb. 18, 2017, 6:47 p.m.
0
0

iacob serbanescu

Cu tot respectul pentru metoda FED,va rog sa-mi spuneti daca puteti vindeca o scolioza de 25 grade,17 ani si 6 luni,cu specialistii si aparatura de care dispuneti,si in cat timp.IN afara de plata orelor,pot ajuta kinestezic metoda dv.IN 50 de ani de activitate,nu am lucrat scolioze,stapanesc in schimb altele cu care va pot fi de folos-gratuit.Nepoata mea a fost la dv.aveti datele,radiografia si o parte din rezultate.Va rog comunicati-mi daca puteti vindeca total acest caz.

April 18, 2017, 8:53 p.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha