None

Mari aşteptări de la Dr. Achimas

Într-un interviu pe care Conf. Dr. Patriciu Achimaş, manager al Institutului Oncologic din Cluj ni l-a acordat în luna octombrie, domnia sa aprecia că, referitor la plecarea din ţară a personalului sanitar, “specialiştii români se inserează imediat pe piaţa muncii aproape în orice ţară hotărăsc să practice medicina. Cred că niciun efort nu e prea mare pentru a-i convinge pe colegii noştri tineri sau cu experienţă să îşi practice acestă frumoasă meserie în România”.
 
Din fericire, acum proaspăt numit ministru al Sănătăţii, Dr. Achimaş are posibilitatea să nu precupeţească nici un efort pentru a stopa exodul de specialişti din sănătate. Să sperăm că simpla opinie exprimată în interviu de a se face eforturi pentru păstrarea medicilor în ţară, şi mai ales problema este gravă în spitalele medii şi mici din provincie, va deveni una din priorităţi odată instalat în funcţia de ministru. Poate chiar simpla prezenţă a sa la conducerea ministerului va descuraja migraţia, dr. Achimaş fiind apreciat atât ca medic dar şi ca de manager. Cred că, pentru orice specialist, inclusiv cei din sănătate, contează cine este pus să-i conducă nu numai salariul sau condiţiile de lucru. 
Numirea la conducerea ministerului a unui medic bun profesionist, cunoscător al problemelor din sistemul sanitar şi promovat corect, pe considerente profesionale, poate declanşa revenirea la normal a unor situaţii care ajunseseră să fie cu susul în jos în ceea ce priveşte sistemul de promovare a personalului medical. Acesta este primul motiv (nu singurul) pentru care s-a plecat şi se va mai pleca dacă nu se întreprinde nimic.
 
Cei mai mulţi medici şi asistenţi tineri se duc pe alte zări în primul rând din cauza lipsei de perspectivă profesională, a blocajelor şi birocraţiei când se pune problema accesului la specializări, grade profesionale, ştiinţifice sau universitare precum şi în ceea ce priveşte promovarea în ierarhia spitalelor de stat şi îngrădirea dezvoltării proesionale. Aceste probleme nu sunt de natură politică ci mai degrabă sunt tare ale sistemului medical românesc învechit şi încă perpetuat.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha