14
None

Interdisciplinaritatea în bolile dermatologice

În mai multe situații, în diagnosticarea și tratamentul bolilor dermatologice sunt implicate și alte patologii pentru că se pune problema de interdisciplinaritate în tratarea pacientului.
Fiecare specialitate are tendința de a trata numai afecțiunea sa, uitând că noi avem un pacient în totalitate și că noi trebuie să-i oferim cea mai bună variantă de tratament.
Am tot inițiat în ultima vreme întâlniri cu medici de familie, reumatologi și gastroenterologi care au avut rezultate bune. Încercăm și cu celelalte specialități dar, din păcate acest efort este unilateral.
Dorim să avem o linie comună de testare a pacientului, o gândire comună în ceea ce înseamnă abordarea terapeutică, începerea tratamentului etc.
Am avut onoarea să fiu invitat de către medicii pneumologi și alergologi la lansarea unei terapii biologice în astmul alergic, tratament comun cu urticaria, unde am relatat din experiența noastră, a dermatologilor, despre ceea ce înseamnă tratamentul biologic, atitudinea față de acesta.  Asta trebuie să facem, să ne împărtășim experiența unii altora pe diferite arii terapeutice pentru controlul unei afecțiuni spre binele pacientului.
Un caz elocvent de boală manifestată la tegument dar a cărei cauză poate fi multiplă este psoriazisul. Acesta nu este o boală de piele, este o boală cu foarte multe implicări în deteriorarea organelor pacientului, și dau ca exemplu afecțiuni cardiovasculare, afecțiuni inflamatorii intestinale, afecțiuni oftalmice, legate de diabet sau metabolice, de riscul de a face atac vascular cerebral.
Trebuie să încercăm să educăm pacientul, să explicăm că tratamentul este pe termen lung și trebuie controlat. Colegii noștri, medicii de familie trebuie să îi convingă și de faptul că tratamentul trebuie administrat deoarece le influențează și alte boli, afectând calitatea vieții. Încercăm să discutăm și cu medici din alte specialități ca, atunci când aleg o terapie, să o aleagă pe aceea care nu alterează tratamentul psoriazisului.

Alte articole despre:

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha