52
None

În scopul îmbunătăţirii serviciilor din pediatrie

„Tendinţa este de dezvoltarea unor structuri de subspecialitate în secţiile de pediatrie” afirma Prof. Dr. Marin Burlea, Preşedintele Societăţii Române de Pediatrie, membru în board-ul European Paediatric Association şi European Academy of Pediatrics, care ne vorbeşte în exclusivitate depre principalele tendinţe din domeniul pediatriei la nivel european.

Cel puţin două tendinţe sunt foarte vizibile în ultimii ani.

Prima este intenţia şi chiar acţiunea de a implementa subspecialităţile în pediatrie.

Există o directivă a Academiei Europene de Pediatrie de construire, în structurile cu paturi, a unor secţii sau compartimente de supra sau subspecialitate, cum ar fi cardiologie, gastroenterologie, nefrologie, neurologie, diabet, boli de nutriţie şi metabolism, alergologie, imunologie, pneumologie, de asemenea oncologie-hematologie şi bineînţeles ca terapie intensivă pedriatică, diferită de ceea ce se cheamă anestezie şi terapie intensivă, deci partea de asistenţă de urgenţă în serviciile de pediatrie. Toate aceste structuri, deja implementate şi în unele zone din România, după părerea mea, devin o urgenţă.

Doresc să evidentiez că, crearea de structuri de subspecialitate a început la Iaşi, în spitalul Sf. Maria acum 25 ani, la ora actuală existând 12 servicii de înaltă specialitate, autonome, care sunt înglobate în anumite structuri clinice necesare procesului didactic pentru rezidenţi. Există echipamentele şi dotările necesare dar întotdeauna este loc pentru mai bine.

A doua problemă esenţială este tendinţa şi dorinţa de a ne ocupa de rezidenţi, de introducerea lor în circuitul European.

Vă pot spune că anul acesta în primavară, în Italia, în localitatea Caserta, lânga Napoli, s-a desfăşurat a doua ediţie a întâlnirii pediatrilor din Italia şi România. Prezentarea unor lucrări de cercetare într-un mediu european este un câştig imens care trebuie continuată.

Doresc să remarc importanţa acordată de societatea italiană acestei manifestări: au fost prezenţi 250 de doctori şi profesori din toată Italia. La ceremonie a participat un ministru secretar de stat de la ministerul apărării, un senator medic (din partea gazdelor) şi subsemnatul în postura de senator al României şi în mod cu totul special şi absolut impresionant, fanfara carabinierilor din Italia a învăţat pentru acest eveniment, imnul de stat al României, dovadă de respect şi preţuire pentru şcoala românească de pediatrie.

Starea de sănătate a familiei este cel mai bine cunoscută de medicul de familie, care ştie condiţiile de viaţă, educaţie, respectarea regulilor de profilaxie şi de alimentaţie ale copiilor. Pediatria în medicina de familie este absolut importantă şi în acelaşi timp doresc să fac o propunere: reînfiinţarea medicinei pediatrice de familie, aşa cum există în multe ţări, care, cred eu, ar degreva munca medicului de familie titular, sufocat de birocraţie, raportări, etc.

Deci, pediatrul de familie este un deziderat în care eu cred enorm de mult şi evident că această relaţie a noastră conduce către perfecţionarea cunoştinţelor medicale puse în slujba pacientului, în cazul acesta copilul, viitorul nostru.

Alte articole despre:

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha