None

Importanta vitaminei C pentru organism

Vitamina C este un L-enantiomer al acidului ascorbic, un acid organic cu proprietăţi antioxidante. Este considerată un nutrient esenţial pentru organismul uman.

Funcţiile vitaminei C sunt multiple, fiind implicată în producţia de glucocorticosteroizi şi de anumiţi neurotransmiţători (substanţe care permit transmisia influxului nervos), în neutralizarea radicalilor liberi şi a nitrozaminelor, în reacţii imunologice, absorbţia fierului la nivelul tubului digestiv, în metabolismul glucozei, al colagenului, al acidului folic şi al anumitor aminoacizi.

Ca participant la hidroxilare, vitamina C este necesară la producerea de colagen în ţesutul conjunctiv. Fibrele de colagen sunt preponderente în anumite ţesuturi ale organismului, în special în piele, membrane mucoase, dinţi şi oase, având rolul de a le asigura o structură flexibilă, dar în acelaşi timp stabilă.

Vitamina C este necesară la sinteza dopaminei, noradrenalinei şi adrenalinei în sistemul nervos sau în glandele suprarenale, precum şi la sinteza carnitinei. Are un important rol antioxidant şi, conform studiilor recente, şi anticancerigen.

Ţesuturile biologice cu cel mai mare procentaj de vitamina C conţinută - de peste 100 de ori mai mult faţă de nivelul din plasma sangvină - sunt glandele suprarenale, glanda pituitară, timusul, corpus luteum şi retina.

Organismul uman nu are proprietatea de a sintetiza ascorbatul prin intermediul organelor sale, astfel că necesarul zilnic trebuie obţinut pe cale digestivă, prin alimentaţie. Eventual, în cazuri extreme, se poate ajunge la boală (scorbut) şi chiar deces, în cazul în care deficienţa este neglijată.

Aporturile nutriţionale recomandate de vitamina C sunt de 35 până la 65 miligrame pe zi pentru copil, de la 60 la 100 miligrame pentru adulţi şi adolescenţi. Pentru fumători este recomandat un aport crescut, de ordinul a 120 miligrame pe zi.

Este deci important să consumăm cât mai multe alimente bogate în vitamina C, cum ar fi fructe (în special citrice), legume, carne cât mai puţin procesată, ouă şi peşte, în special cod, pentru a avea un aport corespunzător, mai ales în perioadele de epidemii, de suprasolicitare a organismului, în cazul unor răniri şi, în general, în scop profilactic. În cazul unui aport deficitar, se recomandă utilizarea vitaminelor de sinteză, eventual ca supliment, fără a se neglija sursele naturale.

Dr. Cornel Lungu

Medic primar medicină de familie

Competenţă ecografie generală

CENTRUL MEDICAL BIO TERRA MED

Str. Pictor Ion Negulici, nr. 27, Sector 1, Bucureşti

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha