None

Guta-o abordare ayurvedica

Definiţia bolii din perspectiva Ayurveda

Atât Ayurveda cât şi medicina modernă consideră guta ca fiind o formă de artrită care apare din cauza unei dereglări metabolice. Medicii indieni încadrează această afecţiune în categoria vata-rakta, fiind produsă de un dezechilibru al doshei vata (care guvernează orice tip de mişcare în organism) la nivelul circulaţiei sanguine. Este ceea ce în termeni moderni se traduce prin depozitarea cristalelor de acid uric la nivelul articulaţiilor (în special la nivelul articulaţiei degetului mare de la picior) cu apariţia puseelor dureroase.

Cauzele acestei boli au originea în alimentaţia şi în stilul de viaţă necorespunzător, asociate cu o digestie incompletă a hranei, care în timp duc la acumularea de toxine la nivelul colonului, reabsorbţia lor în circulaţie şi apoi fixarea la nivelul anumitor încheieturi.

Atacurile survin la interval de luni sau chiar de ani, dar odată cu trecerea timpului durerile sunt din ce în ce mai mari şi articulaţiile implicate mai numeroase. Se manifestă mai ales la bărbaţii trecuţi de 30 de ani, dar şi la femei, după instalarea menopauzei.

Simptome majore ale gutei sunt: febră, dureri severe şi inflamaţie la nivelul articulaţiilor, imposibilitatea de a mişca degetele sau alte articulaţii mici. Pe termen lung, guta poate crea complicaţii precum: artrită reumatoidă, artroze, lupus, fibromialgie.

Remedii ayurvedice pentru gută

Printre condimentele care se folosesc frecvent în alimentaţie se numără şi ghimbirul. Această plantă este unul dintre cele mai eficiente remedii în combaterea inflamaţiilor şi a durerilor de tip artritic. Folosindu-l în mâncare sau administrând pulberea ca atare, ghimbirul este o armă la îndemână în lupta cu atacurile de gută.

Sallaki este denumirea sanskrită a plantei Boswellia serrata, un arbust de la care se foloseşte răşina, bogată în principii active antiinflamatoare (acizi boswelici), cu proprietăţi de refacere a cartilagiilor afectate şi de stimulare a circulaţiei sanguine în zona articulaţiilor.

Ashwagandha, care în sanskrită se traduce prin „cea care miroase ca un cal”, din cauza aromei înţepătoare, este cunoscută sub denumirea ştiinţifică de Withania somnifera. Este un tonic muscular foarte bun, recomandat în gută pentru capacitatea de a întări musculatura articulaţiei.

Kaishore Guggul este o combinaţie tradiţională de plante, iar denumirea provine de la planta Guggul-Commiphora mukul, care are acţiune antiinflamatoare, „kaishor” însemnând „tinereţe”. Alte plante care fac parte din compoziţia acestei formule sunt binecunoscutul amestec detoxifiant de trei fructe Triphala, ghimbirul, piperul negru, piperul lung, amestecate cu ghee (unt clarifiat, cu efect de creştere a absorbţiei componentelor formulei în organism). Kaishore Guggul are proprietăţi detoxifiante, antipiretice, antiinflamatoare, imunomodulatoare, diuretice. În Ayurveda, formula este cunoscută pentru capacitatea de a echilibra dosha Pitta, responsabilă de inflamaţia şi înroşirea pielii/mucoaselor în gută, acnee, urticarie, abcese, carbuncul diabetic, eczeme cronice, psoriazis, tuse cronică, faringită, edeme.

Asocierea remediilor recomandate mai sus cu o dietă şi un stil de viaţă adecvate pot face minuni pentru cei care suferă de această boală.

Dieta recomandată pentru prevenirea gutei

Cel mai important lucru care trebuie spus în această privinţă este că dieta trebuie să fie în esenţă vegetariană.

Ce alimente trebuie evitate:

carnea şi alte alimente care provoacă aciditate sau care sunt bogate în purine (citrice cu excepţia lămâilor, roşii, vinete, mazăre, fasole, tofu, fructe de mare, bere);

alimentele procesate (semipreparate), de tip fast-food;

alcoolul, cafeaua, ceaiul negru;

pâinea albă, produsele de patiserie;

margarina, untul;

laptele animal.

Ce alimente sunt recomandate:

bananele, merele, cireşele, murele, căpşunile, ţelina, care sunt fructe/legume alcaline, reduc aciditatea sângelui şi pot ameliora recurenţa acestei afecţiuni;

seminţele şi nucile crude, neprăjite;

uleiurile vegetale;

laptele de orez şi de soia, ca înlocuitori pentru laptele animal.

Un stil de viaţă sănătos

Pe lângă o listă de alimente recomandate, este foarte important şi modul în care vă desfăşuraţi activităţile zilnice:

Consumaţi 4-5 mese mai mici zilnic, în loc de 2-3 mese prea bogate, pentru a vă asigura o digestie mai bună!

Înainte de mese, luaţi o linguriţă de ghimbir uscat sau adăugaţi acest condiment în mâncărurile pe care le preparaţi!

Introduceţi în dietă suplimente alimentare care să vă asigure 1g de vitamina C/zi!

Beţi 2 litri de apă zilnic şi consumaţi frecvent sucuri naturale, preparate în casă!

Faceţi exerciţii de mobilizare a articulaţiilor asociate cu masaj, timp de 30 minute pe zi!

Terapii ayurvedice pentru gută

Pe lângă dietă, stil de viaţă şi remedii naturale, Ayurveda oferă posibilitatea vindecării complete în cazul unor afecţiuni cronice, prin eliminarea excesului de dosha din organism cu ajutorul Panchakarma. În sanskrită „pancha” înseamnă „cinci”, iar „karma” înseamnă „cale”, semnificând cinci căi de eliminare a toxinelor, respectiv a energiilor viciate din organism.

Principalele terapii de detoxifiere sunt: Vamana (provocarea vomei), Virechana (provocarea purgaţiei), Basti (clisme apoase/uleioase), Nasya (inhalaţii) şi Rakta Mokshana (lăsare de sânge prin mici incizii practicate în zone specifice pe corp/aplicare de lipitori).

Alte terapii pregătitoare implică oleaţia (snehan) sau efectuarea unor fomentaţii cu abur cald (swedan) pe anumite segmente ale corpului. În cazul gutei, cele mai eficiente sunt terapiile de tip snehan sau oleaţiile. Acestea pot fi:

interne, prin administrarea de ulei medicinal, ghee (unt clarifiat), cu rol de detoxifiere a sistemului digestiv;

externe, prin masajul corpului cu ulei, pe zonele afectate, acesta având rol de mobilizare a toxinelor, de hrănire/regenerare a articulaţiilor şi de recuperare a mobilităţii.


Farm. Irina LUPAŞCU

0728 290 242

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha