None

Femeile fumatoare, mai vulnerabile in fata maladiilor decat barbatii

Studii recente privind incidenţa bolilor asupra fumătorilor au scos în evidenţă adevăruri incomode pentu sexul frumos. Acestea au arătat că femeile sunt mai vulnerabile decât bărbaţii în faţa substanţelor toxice şi cancerigene conţinute de ţigări. Cu alte cuvinte, femeile dezvoltă mult mai repede maladii pulmonare, chiar dacă au fumat mai puţin timp decât bărbaţii. Studiile efectuate pe 700 de pacienţi cu cancer pulmonar au relevat că femeile au fost diagnosticate cu această maladie la o vârstă mai mică, deşi au fumat pentru o perioadă mai scurtă de timp decât persoanele de sex masculin, diagnosticate cu aceeaşi boală. De asemenea, cercetătorii de la Universitatea Harvard şi Universitatea Bergen din Norvegia, după ce au investigat 950 de bărbaţi şi femei cu boală pulmonară obstructivă cronică (provocată de fumat), au ajuns la o concluzie similară: femeile erau mai tinere atunci când au fost diagnosticate, deşi fumaseră mai puţin decât bărbaţii, care sufereau de aceeaşi boală respiratorie. 

De fapt, în ultimii 20 de ani au existat numeroase studii care au demonstrat în genere acelaşi lucru. Oamenii de ştiinţă estimează că în acest an vor fi peste 219.000 de noi cazuri de cancer  pulmonar şi 159.390 de decese provocate de nemiloasa boală. Ţinem să subliniem că mamele care fumează în timpul sarcinii îşi supun copiii la un risc cu 20% mai mare să dezvolte simptome psihotice când devin adolescenţi, ne avertizează cercetătorii britanici.

Maria Dobrescu

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha