None

Ecografia mamara-scanare panoramica

Cancerul mamar este una dintre cele mai răspândite forme de cancer în rândul femeilor din întreaga lume şi o mare problemă de sănătate.

Ca urmare, eforturile de diagnostic precoce au fost mereu în atenţia lumii medicale pentru a se încerca scăderea morbidităţii prin acest tip de cancer şi creşterea ratei de supravieţuire.

Mamografia este acceptată ca fiind o metodă valoroasă de diagnostic, dar are câteva limite serioase legate de iradiere, cât şi de imposibilitatea de a se preciza natura solidă sau lichidiană a nodulilor mamari, precum şi caracterizarea lor corectă. Astfel, rata biopsiilor mamare efectuate în scop diagnostic pentru leziuni depistate la mamografie cu rezultate anatomopatologice negative este destul de mare, cu alte cuvinte rezultatele fals pozitive date de mamografie sunt mari, ceea ce implică atât costuri inutile, cât şi discomfort pentru paciente.

Ecografia de înaltă rezoluţie, apărută în ultimii ani, vine să umple “golul” de diagnostic prebiopsie şi rezolvă exact aspectul caracterizării corecte a nodulilor mamari, prin precizarea naturii lichidiene (chistice) sau solide. În plus, atât prin tehnicile ecografice de eliminare a artefactelor şi creştere a rezoluţiei (tehnologia SonoCT şi Xres), cât şi prin folosirea Dopplerului color şi Power, putem merge mai departe în depistarea chisturilor “complicate”, cu potenţial mare de malignitate sau degenerate deja malign.

La fel, pentru leziunile solide se poate preciza, cu un grad mare de acurateţe, după aspectul ecografic şi vascularizaţie, dacă sunt leziuni maligne sau benigne. Dezavantajul imaginilor limitate obţinute în trecut prin ecografie a fost îndepărtat prin folosirea tehnologiei panoramice, care permite scanarea unei mari regiuni din sân şi redarea imaginilor pe suport foto, rezultând imagini similare cu o mamografie, dar cu o rezoluţie mult mai bună, dată de tehnicile menţionate mai sus şi de folosirea sondelor moderne cu frecvenţe mari. Practic, dispunem de toată această tehnologie imagistică în centrul nostru, prin dotarea cu aparatură de ultimă generaţie şi, prin aceasta, putem oferi un diagnostic corect şi modern pentru toate leziunile mamare.

Dr. CORNEL LUNGU

Medic primar medicină generală adulţi, competenţă în ecografie generală

Centrul medical Bio Terra Med

Str. Pictor Ion Negulici, nr. 27, Sector 1, Bucuresti

Tel.:021/315.15.93; 021/315.15.96

Mobil: 0723.341.001

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha