58
None

Durerea de calcai

     Durerea de calcai este o simptomatologie foarte frecventa pentru care pacientul se prezinta la medicul de familie, la ortoped sau la specialistul de recuperare medicala. Acuta sau cronica, cu o intensitate ce variaza de la o durere moderata la primii pasi dimineata, pina la foarte intensa, trenanta sub medicatia uzuala (analgezice usoare si antiinflamatoare), devine o problema suparatoare pentru pacient si-l aduce la medic, citeodata dupa mai multe luni de suferinta.

     Examenul clinic local este sarac, inspectia putind ridica suspiciunea unei fracturi, a unei rupturi de tendon, a unei infectii, cu sau fara prezenta unei leziuni de continuitate la nivelul tegumentului, sau o bombare a zonei superioare si posterioare calciiului( anterior tendonului ahilean). Palparea localizeaza durerea in punct fix ( cel mai frecvent in mijlocul fetei plantare a calciiului, dar si posterior) sau pe o zona mai extinsa, pe marginea externa.

     Investigatiile paraclinice se recomanda progresiv, in functie de suspiciunea diagnostica, incepind cu radiografia sau, dupa caz, echografia de parti moi, analize de laborator, RMN sau scintigrafie osoasa.

     Caracterul durerii, durata, intensitatea, asociate cu rezultatul investigatiilor paraclinice vor conduce la un diagnostic corect. Patologia poate apartine unor diferite specialitati medicale ( recuperare medicala, ortopedie sau reumatologie), diagnosticul diferential facandu-se intre: fractura de calcaneu, osteomielite, corpi straini accidentali in parti moi, ruptura totala sau partiala a tendonului ahilean, tendinite, rareori tumori, apofizita calcaneana de crestere la copil, bursita retroahileana, entezita, pintenul calcanean sau aponevrozita plantara, sciatalgia, alte dureri nevralgice.

     Tratamentul este preponderent chirurgical in leziunile ortopedice, sau conservator in celelalte cazuri. Medicamentele nu reprezinta principalul tratament, dar se folosesc antiinflamatoare si analgezice, citeodata antibiotice.

     Recuperarea medicala are o multitudine de proceduri de electroterapie folosite cu succes in cea mai mare parte a acestor afectiuni. Ultrasunetul, laserterapia, galvanizarea sau ionizarea, undele scurte, diapulsul, curentul diadinamic, curentii interferentiali, razele ultraviolete, au efecte antiinflamatorii si analgezice, ameliorand rapid simptomatologia si favorizand vindecarea.

     Cazurile rezistente la aceste proceduri de prima alegere sunt indrumate spre roentgenterapie, care, sub exacta recomandare a medicului specialist radioterapeut, prezinta efecte antiinflamatorii importante si de durata.

     De asemanea un bun rezultat il au infiltratiile locale cu cortizon.

     La final am lasat micile trucuri pe care le puteti folosi in situatia unui pinten calcaneean dureros: pantofii cu talpa moale si mai ales orteze( talonete) din silicon, special confectionate pentru osteofitoza calcaneana.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha