47
None

Dioptrii extreme – metode de corecţie

     Prin dioptrii extreme înţelegem miopia cu valori mai mari de 10 dioptrii, hipermetropia cu valori mai mari de 8 dioptrii şi astigmatismul mai mare de 4 dioptrii. Acestea  sunt destul de rar întâlnite, în procentaj de sub 5%, şi pot fi prezente la unul sau amândoi ochii. Atunci când între dioptriile celor doi ochi există diferenţe, vorbim de anizometropie, iar când diferenţa depăşeşte 2 dioptrii, corecţia cu ochelari devine  imposibilă.

     Acuitatea  vizuală corectată a pacientului cu dioptrii extreme este, în general, slabă. Ochiul cu dioptrie extremă este, de cele mai multe ori, slab sau ambliop. Metodele de corecţie pot fi ochelarii, lentilele de contact sau reducerea permanentă a dioptriilor, prin metode chirurgicale.

     Pentru un confort ridicat şi, nu în ultimul rând, din punct de vedere estetic, la ochelarii cu dioptrii mari se recomandă lentilele uşoare, de plastic sau policarbonat, subţiate. Lentilele de contact sunt o opţiune bună pentru cei care le acceptă, unele firme producând chiar lentile de contact personalizate.

     În cazul dioptriilor extreme pacienţii pot beneficia de o reducere parţială a numărului de dioptrii, prin metoda laser, respectiv  8 dioptrii în cazul miopiei, până la 4 dioptrii în cazul hipermetropiei şi 3-4 dioptrii cilindrice (astigmatism).

     Ca metodă de corecţie totală şi permanentă a dioptriilor avem la îndemână implantarea de cristalin artificial multifocal personalizat. Aceasta este recomandată după 30-35 de ani.

     Corecţia prin laser excimer a dioptriilor este bine să se facă după vârsta de 18-20 de ani.

     Ambele tipuri de intervenţii chirurgicale se fac fără internare, cu anestezie locală, durează puţin, rezultatele fiind spectaculoase de cele mai multe ori.

     Ochii cu dioptrii extreme, în funcţie de tipul dioptriilor, pot fi predispuşi către anumite afecţiuni. Spre exemplu, miopii pot suferi  diverse afecţiuni retiniene pe toată durata vieţii - după 40 de ani au şanse mari să dezvolte cataractă. Hipermetropii mari prezintă risc de glaucom.

     Dorinţa pacientului de a nu purta ochelari inestetici este mare, dar medicul trebuie să fie precaut în decizie, deoarece, în general, este vorba de tineri care au viaţa înainte, iar riscurile nu pot fi subestimate.

     Oricum, dezvoltarea actuală a  tuturor ramurilor oftalmologiei face ca rezolvarea eventualelor complicaţii să fie mai la îndemână decât în urmă cu puţini ani.  

Comentarii


Daniela

Domnule doctor am o miopie extrema de -12OS si-14OD care ma chinuie inca din copilarie.Am 37 de ani. Intrebarea mea este: dupa consult bineinteles este bine sa ma operez, cu implant? Imi vor creste din nou dioptriile? Voi purta ochelari? Poate am pus intrebari prostesti, dar nu sunt lamurita. Va multumesc.

Aug. 24, 2016, 4:13 p.m.
0
0

Dr. Andrei Filip

Bună ziua @Daniela, acest articol este mai vechi, in anul 2014 am introdus în premieră în România o tehnică laser pentru reducerea dioptriilor, numită ReLEx SMILE, care ne permite să reducem miopia până la -10, astigamtism până la -5 și miopie și asigmatism până la -15 dioptrii combinate. Vă recomand să veniți pentru consult și investigații, apoi vom decide ce tehnică vi se portivește. Îmi puteți scrie și pe andrei@amaoptimex.ro dacă doriți să discutăm mai multe. Multă sănătate!

Aug. 25, 2016, 8:32 p.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha