None

Dezvoltarea neuromotorie a copilului în perioada 4-6 luni

     Este o perioadă în care copilul  dumneavoastră devine din ce în ce mai mobil, principalele achiziţii fiind rostogolirea şi poziţionarea în şezând.     

     În această perioadă copilul are un control bun al capului şi se mişcă mai mult, deoarece este mai relaxat decât în lunile anterioare. Din acelaşi motiv îşi foloseşte din ce în ce mai bine mâinile. Copilul va începe să se rostogolească, iniţial de pe burtică pe spate (dacă a fost poziţionat pe burtică destul de des în primele 3 luni de viaţă) şi apoi în sens invers. Cei care nu agreează poziţionarea în decubit ventral se vor rostogoli mai întâi de pe spate.   

     După cea de-a 4-a lună, copilul reuşeşte să-şi extindă coatele, astfel încât poate să stea pe burtică cu braţele extinse şi să urmărească mai bine ceea ce se întâmplă în jurul său.   

     La 6 luni copilul şade sprijinit, dar se dezechilibrează destul de uşor. Va începe să şadă cu echilibru bun până la 7 luni, însă,  pentru a ajunge la acest nivel motor, este necesar ca părinţii să ţină cont de câteva aspecte:

  • să continue poziţionarea pe burtică a copilului;
  • să-i reamintească permanent mişcarea de rostogolire, stimulându-l cu jucării care îi vor fi poziţionate în stanga-dreapta, cu scopul de a consolida această achiziţie;
  •  de la 4 luni şi jumătate copilul poate fi poziţionat cu trunchiul ridicat la 45 de grade pe o pernă înaltă. Atenţie însă ca trunchiul să fie în întregime pe suprafaţa înclinată şi doar membrele inferioare să fie pe suprafaţa patului, pentru a împiedica cifozarea. Din această poziţie, ridicându-şi capul, îşi va îmbunătăţi progresiv tonusul muşchilor abdominali, iar când va fi pregătit se va ridica în şezând, folosindu-se de barele patului, de cadrul cu jucării de deasupra sa ori de braţele dumneavoastră;
  • copilul NU va fi poziţionat „între perne”, deoarece vom determina cifozarea coloanei vertebrale şi o atitudine total greşită, nicidecum o îmbunătăţire a poziţiei şezând;
  • veţi putea poziţiona copilul progresiv în şezând abia după 5 luni; acest lucru se poate face ţinând copilul în braţe cu spatele la dumneavoastră şi cu picioruşele de o parte şi de alta a coapsei  dumneavoastră (poziţia „călare”) sau pe podea, controlând spatele copilului cu abdomenul dumneavoastră. Poziţionarea va fi menţinută cât timp veţi simţi că spatele copilului este drept; când începe să se aplece spre înainte nereuşind să se redreseze fără ajutor, înseamnă că a obosit şi e cazul să-i schimbaţi poziţia; o veţi relua după ce copilul se va odihni.

 

Constantin Felician ION  

Monica ION                                                                                                                                   

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha