47
None

Despre cristalinele artificiale

     Cristalinul este lentila ochiului şi se află imediat în spatele părţii colorate a ochiului, irisul. Cristalinul are rolul de a focaliza imaginea pe retină şi o altă caracteristică importantă este acomodaţia, prin care înţelegem capacitatea de a vedea la toate distanţele.

     Cristalinul artificial este o lentilă dintr-un material bine tolerat de organism ce suplineşte funcţia cristalinului natural. Este format din partea centrală reprezentată de lentilă şi anse, cu rol de fixare şi susţinere.

     În diverse situaţii cristalinul îşi pierde proprietăţile şi astfel se pierde vederea, situaţie în care trebuie înlocuit.

     Cea mai frecventă afecţiune ce duce la alterarea cristalinului este cataracta , aşa cum am mai spus în articolele precedente aproximativ 70 % din persoanele ce depăşesc 60 de ani dezvoltă cataractă. Alţi factori ce pot influenţa sau determina opacifierea cristalinului sunt: medicamentele (ex.:cortizonul), mediile toxice, bolile sistemice (ex.:diabet), traumatismele, expunerea la raze ultra violet şi temperaturi extreme, etc.

     Cristalinele artificiale sunt de mai multe feluri şi dimensiuni, funcţie de producător şi de nevoi. Există cristaline artificiale de “cameră posterioară”, care se introduc exact în locul cristalinului natural şi acestea pot fi rigide sau moi. Cristalinele arificiale moi, cunoscute sub numele de foldabile sunt cele mai moderne şi mai dorite datorită faptului că se “comprimă” cu ajutorul unui injector şi astfel pot fi introduse în ochi prin incizie (tăietură) atât de mică încât nu este nevoie de sutură (cusătură). Avantajele pacientului în cazul alegerii de cristalin foldabil sunt: incizie mică şi lipsa firului, vindecare rapidă, scăderea riscului de apariţie a complicaţiilor.

     Există cristaline artificiale de “camera anterioară”, rigide, care se implantează în faţa părţii colorate a ochiului (iris), pentru pacienţii la care din anumite motive nu se poate implanta un cristalin în locul în care a fost cel natural.

     Cristalinele artificiale cu iris sunt soluţia pentru pacienţii care congenital sau în urma unui accident nu au iris.

     Personele cu dioptrii forte, miopie şi hipermetropie, pot beneficia de operaţia de schimbare a cristalinului în scop refractiv, mai exact o operaţie de scădere a dioptriilor. În acest caz se calculează puterea cristalinului artificial necesară pentru a obţine după implant o dioptrie a ochiului apropiată de zero.

     După implantul de cristalin artificial se pierde acomodaţia, respectiv, capacitatea de a vedea la distanţă şi la aproape, astfel pacientul va avea nevoie de ochelari de aproape sau de distanţă, după necesitate. Astăzi există disponibile cristaline artificiale, foldabile, multifocale ce permit pacientului să beneficieze după operaţie de vedere bună la distanţă cât şi la aproape, fără ochelari. Acest tip de cristalin compensând partial acomodaţia.

     Opera ţia de schimbare a cristalinului durează foarte puţin, se face cu anestezie locală, este fără internare, pacientul pleacă acasă după operaţie, urmând să stea cu pansament la ochiul operat până ziua următoare când se prezintă la controlul postoperator. Rata de reuşită a operaţiei este foarte mare .

Comentarii


Mihaela

Am 18 ani si am o miopie forte de mai mult de -12.Credeti ca as putea sa-mi fac o schimbare de cristalin pentru a-mi reduce dioptriile?

Jan. 21, 2011, 11:13 p.m.
0
0

redactia Saptamana Medicala

Va rugam sa contactati cu incredere, telefonic, centrul medical!

Jan. 21, 2011, 11:27 p.m.
0
0

Dr. Andrei Filip

Buna Mihaela, La varsta ta este important ca dioptriile sa fie stabile pt cel putin un an. Sfatul meu este sa vii la o consultatie, stabilim situatia actuala si la momentul oportun reducem dioptriile. Pentru programare iti recomand sa suni la clinica, detalii pe www.amaoptimex.ro

Jan. 24, 2011, 9:44 p.m.
0
0

Nicu

am fost operat la ochiul sting cu plaga corneo-sclerala ,hematoame palpebrale,escoriatii pulpebrale,hemoragiisubconjuctivitale.BIOOD = PLAGA LIMBICALA CORNEO-SCLERALA ,unghi intern cu hernie de iris si vitros .se inttervine chirurgical OS Sutura plagii corneene ...a devenit intumescebt si s-a intervenit di nou chirurgical in data de 23.02.20011 FACO+ IMPL.CP.+23,5 D OS....corneo-sclerala continenta ,iridodializa larga,pupila in semimidriaza.CA ..........Bbine pozitionat,hemoragie subconjuctivala discret edem .......nu se disting detalii . La .......nu se poate citi nu a iesit bine la imprimanta la BILETUL DE EXTERNARE .Dupa IMPLANTUL DE CRISTALIN am vazut mai bine si disting in ceat la 5 metri , inainte doar la 30 50 cm. mina , degetele si lumina , acuma noapte vad bine becul la 100 m., de aseara mai bine , disting culorile la 5 m , afara disting cladirile la 10 20 m , daca va reveni vederea la OS dupa tratemtnul recomandat cu Cosopt,Betabioptal,Trium , Tobradex . Va rog sa -mi dati si mie relatii .Va multumesc.

Feb. 25, 2011, 12:02 p.m.
1
0

Dr. Andrei Filip

Buna ziua, Va pot raspunde numai dupa ce vad exact care este situatia actuala. In general traumatismele oculare pot avea diverse complicatii acum sau in timp. Va recomand sa va faceti o programare si sa veniti la consult. O zi buna si succes!

Feb. 25, 2011, 5:02 p.m.
0
0

Nicu

Cum ma pot programa si unde trebuie sa vin? , vreau o adresa . Am fost operat pe 23.02.a.c. trebuie sa merg la control peste o saptamana , ce ma sfatuiti .Vreau un raspuns.

Feb. 27, 2011, 1:14 p.m.
0
0

Dr. Andrei Filip

Buna ziua, trebuie sa sunti la clinica, detalii pe www.amaoptimex.ro

March 1, 2011, 2:24 p.m.
0
0

camelia

am miopie de - 2 combinata cu hipermetropie de +4 si as dori sa scap de ochelari.operatia cu laser excimer ar fii suficienta sau este nevoie de implant de cristalin.?

June 5, 2013, 5:15 p.m.
0
0

Dr. Andrei Filip

Buna seara Camelia, pt a va putea raspunde corect este nevoie de masuratori si consult. Detalii pentru programare pe www.scapadeochelari.ro

June 5, 2013, 9:38 p.m.
0
0

Elena

Domnule Nicu, ce ati rezolvat cu ochiul?Fratele meu are ce aveti dvs si nu stim cum sa procedam. Ati gasit o solutie?

Jan. 13, 2014, 8:09 p.m.
0
0

Elena

Fratele meu a fost batut de niste indivizi, drep urmare, uitati dignosticul la externare dupa doua saptamani Diagnostic externare\\\\r\\\\nOD plaga corneo-sclerala cu hernie de membrane, plagi palpebrale multiple inferior si superior, hematocornee; plagi injunghiate hemitoracele drept posterior, agresiune.\\\\r\\\\nEPICRIZA \\\\r\\\\nLa internare:\\\\r\\\\nBolnav internat in urma unei agresiuni\\\\r\\\\nVOD=fpl; VOS=1fc; TOD=nu se ia\\\\r\\\\nTOS=16mmHg \\\\r\\\\nBIOOD=plaga sclerala, plaga corneana cu hernie de irirs; CA absenta, hiphema, plagi palpebrale anfractuoase inferior si superior sectiune canal lacrimal; BIOOS=normal;\\\\r\\\\nFOD Nu se poate examina; FOS=normal\\\\r\\\\n\\\\r\\\\nSe intervine chirurgical si se practica\\\\r\\\\n1. ATPA administrat CPU\\\\r\\\\nInterventia 28.12.2013 OD/ sutura plagii corneo-sclerale; sutura plagilor palpebrale, spalare CA\\\\r\\\\n\\\\r\\\\n06.01.2014 OD/resutura plagii palpebrale inferioare\\\\r\\\\nTRATAMENT IN SPITAL \\\\r\\\\nGeneral Cefort II/zi; ser fiziologic 100ml/zi, Etamsilat II/zi, Ketonal I, Tarosin VI, Local OD xanternet ×3 Netildex ×5, Tropicamida ×3, Kanamicina ung ×3, Ciprofloxacina×5, Fenefrin×Corneregel ×5, pans ocular\\\\r\\\\nEvolutia postoperatorie: favorabila\\\\r\\\\nLa externare: VOD=fpl\\\\r\\\\nBIOOD=hematocornee/\\\\r\\\\nsuturi corneene continente, suturi palpebrale\\\\r\\\\nTratament conform RP: OD/ser autolog×5, Netildex×3, Corneregel×2\\\\r\\\\n\\\\r\\\\n\\\\r\\\\nNu mai avem sperante ca va mai putea vedea vreodata. Ce imi puteti spune?

Jan. 13, 2014, 9:11 p.m.
0
0

Dr. Andrei Filip

Buna ziua Elena, din cele citite mai sus, atata timp cat nu mai are perceptie de lumina, imi este greu sa fiu optimist pt ochiul drept.

Jan. 14, 2014, 9:09 a.m.
0
0

Elena

Multumesc mult, domnule doctor pentru raspuns.Intre timp am mai primit unul de la un specialist din Bucuresti, doamna dr.Pop, a avut amabilitatea sa imi raspunda, mi-a zis ca nu se mai poate face nimic,dimpotriva trebuie extirpat si pusa o proteza identica ochiului sanatos pentru a nu risca oftalmia simpatica. Am fost daramati de raspunsul doamnei, dar asta e viata, mergem mai departe, trebuie sa gasim forma de a-i comunica unui tanar de 23 de ani acest lucru. Cu stima, Prof. Elena Miron Onesti

Jan. 15, 2014, 6:05 p.m.
0
0

Natalia

Buna ziua, domn doctor. Bunicul meu(70 ani) a avut un accident la ochiul drept (s-a lovit in pervazul ferestrei) pe 26 oct. A fost operat ziua urmatoare, iar dl. doctor ne-a spus ca o sa ramana nevazator, dat fiind faptul ca in urma operatiei, nu a putut stopa sangerarea interna(pe fisa de externare se mentioneaza despre plaga sclerala). Ulterior, consultat dupa o saptamana, dl. doctor i-a dat, de aceasta data, sanse, minimale, dar sanse de vedere. Bunicul a zarit lumina pusa de dl. doctor in susul si in josul ochiului; dar nu si lateral. Dl. doctor a spus ca nu poate interveni din nou chirurgical pana nu se limpezeste ochiul; pana in prezent, i-a prescris picaturi. Cu toate acestea, ochiul inca este afectat, este rosu. Dar bunicul spune ca percepe lumina din ce in ce mai clar si distinge intre zi si noapte.A mai avut o interventie asupra ochiului in 2008, cand i s-a pus cristalin artificial. Tin sa mentionez si ca nu vede deloc cu celalalt ochi(tot ca urmare a unui accident, cand avea 20 ani). Va rog sa ma ajutati cu un sfat. In cat timp se va limpezi complet ochiul? Va mai putea vedea, macar sa distinga obiectele, chipurile? Ii putem inlocui cristalinul artificial? Multumesc din suflet.

Dec. 15, 2014, 4:14 p.m.
0
0

Dr. Andrei Filip

Buna ziua Natalia, intr-un astfel de caz va pot oferi o opinie decat in urma unui consult. Pana atunci va recomand sa ii adresati toate intrebarile medicului care l-a operat si ii cunoaste situatia.

Dec. 16, 2014, 12:19 a.m.
0
0

vasilescu valentin

va rog sa ma lamuriti daca o operatie de cataracta cu cristalin foldabil devine o problema pentru efectuarea unui rmn cervical. Contine cumva metal care sa devina un impediment pentru efectuarea unui rmn ?? Va multumesc anticipat. cu stima vvasilescu

Aug. 25, 2015, 10:01 a.m.
0
0

Dr. Andrei Filip

Buna ziua @vasilescu valentin, nu are legatura.

Aug. 27, 2015, 9:34 a.m.
0
0

Cristian

Buna seara, in urma unui incident neplacut..am fost diagnosticat cu os plaga corneo-sclerala postraumatica cu evacuare partiala de continut!S-a suturat plaga corneana..,acum trebuie sa astept pana la scoaterea firelor...mentionez ca am pierdut cristalinul in urma incidentului!Ce sanse de vedere as avea?Va multumesc!

Nov. 18, 2016, 11:01 p.m.
0
0

Dr. Andrei Filip

Buna ziua @Cristian, fiind vorba de un traumatism este nevoie de un consult pentru a avea o opinie corecta.

Nov. 21, 2016, 4:14 p.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha