20
None

Cum facem diferența între medicamente și suplimente alimentare?

Medicamentul, așa cum este definit în legea 95/2006, este orice substanță sau combinație de substanțe prezentate ca având proprietăți pentru tratarea sau prevenirea bolilor la om.

Medicamentul are un rol medical
Suplimentul alimentar este un produs alimentar al cărui scop este să completeze dieta normală și care sunt surse concentratede nutrienți sau alte substante cu efect nutrițional ori fiziologic, separate sau în combinatie.

Suplimentele alimentare au un rol alimentar
Medicamentele au înscrise pe cutie Autorizația de punere pe piață eliberată de către Agenția Medicamentului .

Suplimentele alimentare au obligatoriu înscris „Supliment alimentar” și notificarea pe propria răspundere către MS sau Serviciul Național pentru Plante Medicinale.

Medicamentele sunt obligatoriu însoțite de un prospect ce conține indicațiile terapeutice, doze, mod de administrare, precauții, reacții adverse, incompatibilități și sunt înscrise afecțiunile pentru care medicamentul este indicat.

Prospectul suplimentelor conține ingredientele și doza recomandată pentru consumul zilnic. Nu trebuie să se atribuie suplimentelor alimentare proprietatea de prevenire, tratare sau vindecarea unei boli.

Conținutul în substanșă activă pe comprimat sau fiolă, calitatea și puritatea medicamentelor sunt controlate de către ANMDM, în timp ce la suplimentele alimentare nu există un organism de control al acestor produse.

Conținutul în substanța activă al unui medicament/doza terapeutică, este determinat prin studii experimentale și clinice astfel încât să asigure eficiența terapeutică în timp ce la suplimentele alimentare vorbim despre doza zilnică recomandată, conținutul în substanță a unui supliment trebuie să fie sub Doza Zilnică Recomandată.

Producătorii de medicamente sunt obligați prin lege să dețină un sistem de farmacovigilență activ pentru raportarea oricărei reacții adverse, în timp ce producătorii de suplimente nu dețin un sistem de farmacovigilență și nu declară reacțiile adverse.

Medicamentele au un pret fix stabilit prin Ordin de Ministru pe când suplimentele alimentare nu au un preț fix și nu există limita maximă de preț ca în cazul medicamentelor.

Medicamentele au informațiile de pe ambalaj clare și nu induc în eroare, previn și tratează boli, conțin informații medicale în prospect, conțin doze terapeutice, sunt controlate din punct de vedere al dozei, purității, calității și dețin un sistem de farmacovigilență ce contribuie la siguranța tratamentului.

În loc de concluzie putem spune că medicamentul se adresează pacienților iar suplimentul alimentar se adresează persoanelor sănătoase, iar înainte de a acționa trebuie să ne informăm iar apoi să luăm o decizie.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha