47
None

Consult oftalmologic? Când și de ce?

Când trebuie să mergeți la un consult oftalmologic și de ce? Răspunsul este foarte simplu, în orice moment simțiți că este ceva în neregulă cu vederea sau preventiv, în anumite momente „cheie” ale vieții, chiar dacă credeți că totul este în ordine. Vă rog să luați în considerare un aspect deosebit de important, ochii vă oferă peste 85% dintre informațiile primite din mediul înconjurător, de aceea este bine să vă pastrați și conservați vederea.

Consult oftalmologic de urgență

Trebuie să mergeți de urgență la medicul oftalmolog atunci când aveți ochii roșii, uscați, vă ustură, vă dor, vedeți în ceață sau mai slab decât de obicei. Poate fi vorba despre o simplă conjunctivită, dar în egală măsură poate fi vorba și despre afecțiuni mai grave care pot duce la afectarea vederii. În cazurile în care ați suferit traumatisme oculare (lovituri, intepaturi, arsuri etc) trebuie să mergeți la controlde urgență, în primul rând pentru a se evalua în ce măsură ochiul a fost afectat și pentru a se instaura tratamentul necesar.

Consult oftalmologic preventiv, de rutină

Momentele „cheie” ale vieții când, indiferent că aveți probleme cu vederea sau nu, trebuie să ne faceți o vizită sunt:

• În copilărie, în jurul vârstei de 3 ani - dacă până la această vârsta neonatologul, pediatrul sau părinții nu au observat ceva în neregulă. Dacă părinții poartă ochelari atunci e bine să se facă un consult anual copilului; în perioada prescolară sau în primii ani de scoală.

• În jurul vârstei de 40 de ani, vă recomand un consult oftalmologic complet care să includă neapărat examen de fund de ochi (FO) și măsurarea tensiunii intraoculare (TIO);

• După 50 de ani, în cadrul consultației recomand să se efectueze și un examen de câmp vizual de rutină;

• Apoi, până la vârsta de 60 de ani, vă recomand un consult oftalmologic la un interval de 2 ani.

• După vârsta de 60 de ani, vă recomand să mergeți în fiecare an la oftalmolog

• La sfatul medicului, pentru persoanele care au o afecțiune oftalmologică

Ce se întâmplă în cadrul unui consult oftalmologic?

În mod normal, un consult oftalmologic de rutină dureaza aproximativ 15 minute și include keratorefractomie computerizată, evaluarea acuității vizuale, examen biomicroscopic al polului anterior și posterior al ochiului, examen fund de ochi, cu sau fără picături de dilatare în funcție de necesitate. După 40 de ani, se măsoară și tensiunea intraoculară, până la această vârstă aceasta se măsoară la cererea pacientului sau dacă medicul o consideră necesară. Pot fi efectuate și alte investigații, în cazul în care în urma evaluării de rutină se decoperă anumite semne ale unor afecțiuni care le fac obligatorii. La sfârșitul consultației medicul vă prescrie tratamentul, dacă este necesar, și stabilește când este nevoie să reveniți la control.

De ce sunt necesare vizitele la oftalmolog?

Cred că medicul oftamolog ar trebui să fie o prezență constantă în viața voastră. În copilărie menționez ambliopia sau boala ochiului leneș, care poate fi tratată doar în copilărie, nu mai târziu. După 40 de ani poate apărea glaucomul, după 60 de ani apar cataracta si degenerescența maculară. Acestea sunt doar câteva dintre afecțiunile oftalmologice care nedescoperite și netratate la timp duc la pierderea vederii.

Niciodată să nu vă tratați singuri, cu niciun fel de picături sau medicamente, fără un consult oftalmoglogic efectuat în prealabil de către medicul specialist. Puteți să vă faceți mai multe rău decât bine. De asemenea, trebuie să urmați cu strictețe tratamentul prescris de medic, pe perioada recomandată. Nu trebuie să îl opriți mai devreme și nici să îl prelungiți fără acordul medicului. Și e bine să reveniți la control periodic, așa cum vi s-a recomandat, sau ori de câte ori este nevoie. Aveți grijă de ochii voștri, nu îi neglijați!

Comentarii


burlanescu elena

Am 66 de ani,si de putin timp a inceput sa mi se punea,pret de cateva secunde ppe ochi o pelicula,care imi tulbura vederea.La distanta nu am probleme,probleme am la citit.Cum pot sa ma programez la un consult,eu sunt din Campulung Arges

March 3, 2016, 5:14 p.m.
0
0

Dr. Andrei Filip

Buna ziua, pentru programari in clinica noastra Ama Optimex va rog sa sunati la 021.211.16.22 sau online aici: http://www.amaoptimex.ro/contact/detalii-programare/#programare. Clinica noastra se afla in Bucuresti, pe str. Toamnei nr. 54.

March 8, 2016, 8:29 a.m.
0
0

Vasile Bodnaras

FARA COMENTARIU

May 13, 2016, 7:16 p.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha