47
None

Conjunctivita

Conjunctivita reprezintă inflamația acută sau cronică a conjunctivei. Conjunctiva este o membrană subțire și transparentă care acoperă partea albă a ochilor, cu rol de protecție și de umezire a ochiului. Datorită localizării ei, conjunctiva este expusă agresiunilor externe (microorganisme, substanțe iritante sau patogene).

Cauzele conjunctivitelor pot fi variate:

  • igiena necorespunzătoare (frecarea ochilor cu mâna murdară)
  • folosirea produselor cosmetice și de machiaj contaminate
  • utilizarea neadecvată a lentilelor de contact
  • contactul cu persoane care suferă de o formă de răceală sau gripă sau deja contaminate cu infecție oculară
  • alergiile sezoniere
  • contactul cu apă infectată sau insuficient clorinată din piscine, ștranduri sau bazine de înot.

Simptomatologia poate să fie variată în funcție de formă și de evoluția afecțiunii: ochi roșu, senzație de corp străin, cu mâncărime și arsură, secreții purulente verzui sau alb-gălbui, lăcrimare abundentă, poate și o sensibilitate la lumină.

Tipuri de conjunctivită:
Conjunctivita bacteriană este determinată frecvent de o bacterie stafilococică sau streptococică și mai rar de germeni cum ar fi Chlamydia sau Haemophilus Influenza. Prezența de secreții muco-purulente, consistente, albe-gălbui este specifică, asociată cu înroșirea ochiului.
Conjunctivita virală apare după sau însoțește o infecție a căilor respiratorii superioare, gripă sau răceală. Este foarte contagioasă, iar secreția ochilor, de obicei, este apoasă. Este cauzată, în general, de adenovirus, iar tabloul clinic este asociat de multe ori și cu ganglioni preauriculari, dureri de cap și febră. De asemenea, se bilateralizează repede, în 24-48 de ore. Vindecarea conjunctivitelor virale poate să dureze aproximativ 3 săptămâni.
Conjunctivita alergică nu este contagioasă, adică nu se transmite de la o persoană la alta. Este frecvent întâlnită sezonier, de obicei primăvara și toamna. Tabloul clinic este mai puțin zgomotos, cu lăcrimare abundentă, prurit și senzație de arsură locală.

Prevenire:
În perioada infecțiilor virale sau bacteriene nu trebuie să folosim la comun lucrurile de igienă personală (prosopul, fața de pernă) și trebuie să ne spălam frecvent mâinile și fața cu apă și săpun, să nu atingem partea oculară și să nu ne frecăm ochii. Trebuie evitată folosirea produselor cosmetice în exces sau a celor expirate.

Tratamentul conjunctivitei
În general, se bazează pe administrarea locală, topică, de picături cu antibiotic cu spectru cât mai larg de acțiune. La formele virale de conjunctivită se asociază administrarea de unguente antivirale, iar la formele alergice picături antihistaminice. Nu se recomandă aplicarea unui pansament pe ochiul cu orice formă de secreție pentru că așa se favorizează dezvoltarea germenilor și nu este benefică vindecării. Trebuie să reținem că netratarea conjunctivitelor în timp sau necorespunzătoare poate determina complicații locale, adică keratita, cu scăderea vederii, de multe ori ireversibilă. La recomandarea medicului oftalmolog se poate efectua examenul de secreție conjunctivală, iar atunci alegerea antibioticului se va face în funcție de rezultatul antibiogramei.
Sfătuiesc pacienții care constată apariția unor simptome specifice conjunctivitei să se adreseze unui medic oftalmolog, pentru că numai în urma unui consult oftalmologic, cu examinare la biomicroscop, se poate aprecia conduita terapeutică adecvată.

www.amaoptimex.ro
www.scapadeochelari.ro
www.cataracta.ro


Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha