None

Câteva însuşiri pentru a fi medic

Profesia de medic este una de sacrificiu, apostolică, de îndeplinire cu abnegație a misiunii sacre de a reda sănătatea semenilor. Prin angajamentul şi responsabilitatea pe care şi le asumă, de a corecta la om ceea ce natura a greşit, medicul aş spune că este trimisul printre oameni, împuternicitul şi hărăzitul Domnului. A fi medic nu este o meserie oarecare, este un privilegiu, un titlu, o nobilă distincție.

Un doctor de la Cluj, vorbind despre medicii de la care a învăţat medicină, mentorii săi de la începuturile carierei sale, menţiona printre calităţile acestor „sfinţi” o serie de însuşiri obligatorii: „instruire şi ţinută academică, disciplină aproape militărească, o aleasă ţinută morală, respectabilitate, hărnicie până la sacrificiu, corectitudine si ataşament faţă de pacient”. Îşi amintea, povestind despre una din cele mai luminoase figuri de medic cu care a avut „onoarea” să lucreze că „era tare necăjit si supărat pe toţi dacă nu li se făcea corect toaleta copiilor bolnavi sau dacă-i vedea că suferă”, sau că „urmărea evoluţia fiecărui pacient, având răbdare să explice aparţinătorilor ce probleme sunt”. Marii medici din vremea aceea, profesori formatori ai viitoarelor generaţii de medici, aveau şi mari pretenţii de la confraţii mai tineri: „trebuia să citeşti mult şi să dai dovadă de potenţial profesional pentru a fi acceptat în echipa lui chirurgicală”.

Interlocutorul meu mi-a mărturisit marea sa ambiţie în momentul îmbrăţişării specialităţii de medic ortoped pediatru: „Am fost aproape, încă din tinereţe, de copiii cu deficienţe neuro-motorii, operând parte din elevii fostului Cămin Şcoală Jucu, unde erau izolaţi toţi băieţii de vârstă şcolară din ţară cu dizabilitate motorie medie şi severă prin afecţiuni congenitale sau dobândite. Am fost impresionată de viaţa lor tristă, de suferinţa lor fizică şi sufletească, de lipsa de iubire şi înţelegere, de neglijenţa, dezinteresul şi imposibilitatea celor ce ar fi trebuit să-i îngrijească, să le amelioreze suferinţa şi neputinţa. Am hotărât ca atunci când voi avea ocazia, să fac tot ce voi putea să le fac copilăria şi viaţa mai frumoasă”.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha