47
None

Cât de bine te simţi cu lentilele tale de contact?

     Ţi s-a întâmplat ca, după o zi întreagă de purtare a lentilelor de contact (LC), să ai o senzaţie de disconfort? Să-ţi simţi ochii obosiţi? Sau uscaţi? Să nu mai vezi foarte clar? Să-ţi spună colegii de serviciu că ochii tăi sunt roşii?

     Oricare dintre aceste manifestări poate reprezenta primul semn că trebuie să-ţi faci o reexaminare  oftalmologică.  Ignorarea acestor semne şi purtarea în continuare a LC poate duce la apariţia unor complicaţii, cum ar fi: conjunctivita giganto-papilară (CGP), keratita punctată superficială,  vascularizaţia corneană sau keratita infecţioasă.

     Acestea necesită întreruperea temporară a purtării LC, tratament specific şi reluarea purtării după vindecarea complicaţiilor.

     Care ar putea fi cauzele ce duc la apariţia acestor manifestări?

     Poate fi vorba de o instabilitate a filmului lacrimal, de un reflex de clipire deficitar, de leziuni produse de lentilele prea rigide, prea strânse, cu o transmisibilitate la O2 insuficientă, de o purtare prea îndelungată faţă de recomandarea medicului, de depuneri proteice pe suprafaţa lentilei, de o soluţie de întreţinere iritantă, de o igienă deficitară la aplicarea şi scoaterea LC.

    Procurarea LC prin internet sau din alte surse neautorizate şi utilizarea acestora fără un control de specialitate - care să ateste o bună adaptare la ochi - şi, de asemenea, lipsa unor controale periodice pot duce la apariţia complicaţiilor.

     Pentru o mare parte dintre aceste neplăceri medicul îţi poate recomanda schimbarea lentilelor actuale cu unele de generaţie nouă, având proprietăţi îmbunătăţite, dar şi creşterea frecvenţei de înlocuire a LC. Se poate trece de la lentilele cu schimbare la o lună la cele cu schimbare la 2 săptămâni sau la lentilele cu purtare de 1 zi.

     În ceea ce priveşte îmbunătăţirea proprietăţilor LC din noile generaţii, putem vorbi despre creşterea transmisibilităţii O2 (care contribuie la menţinerea stării de sănătate a suprafeţei oculare), a gradului de hidratare (cu efect asupra clarităţii vederii şi a stării de confort la purtarea prelungită), scăderea  rigidităţii LC (prevenind apariţia iritaţiilor mecanice). Unele dintre LC noi sunt tratate pentru a împiedica depunerile proteice şi lipidice, cu efecte benefice asupra calităţii vederii şi cu scăderea frecvenţei complicaţiilor alergice. Creşterea protecţiei împotriva  radiaţiilor UV A şi B previne apariţia efectelor negative la nivelul limbului cornean, cristalinului şi retinei.

     Noile generaţii de LC care se adresează pacienţilor cu astigmatism asigură o corecţie adecvată şi o vedere mult mai clară, eliminând compromisul echivalentului sferic, cu care vederea nu era cea mai performantă.

     Cel mai mare progres este reprezentat de apariţia LC zilnice, “de unică folosinţă”,  având toate proprietăţile amintite mai sus. Sunt cele mai sănătoase, pentru că nu sunt reutilizate, reducând  riscurile alergice şi infecţioase ce pot apărea ca urmare a manipulării lor repetate. De asemenea, nu mai este nevoie de întreţinerea şi curăţarea acestora cu soluţii care pot fi iritante.

     Iată suficiente motive pentru ca, la apariţia primelor semne de disconfort ocular legat de purtarea LC, să-ţi faci reevaluare oftalmologică. Recomandarea medicului va fi pentru tipul de lentilă care este  adaptată ochilor tăi, însoţită de explicarea calităţilor LC, de modalitatea de întreţinere, de ritmul de înlocuire şi de frecvenţa controalelor periodice necesare. Respectând aceste recomandări, te poţi bucura de purtarea lentilelor de contact având ochii sănătoşi, o vedere bună şi un confort prelungit.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha