48
None

Cancerul de sân şi feminitatea redefinită

Feminitate înseamnă un ansamblu de trăsături care constituie specificul caracterului feminin. Aceasta este o definţie pe care o simţim fiecare dintre noi, femeile, adânc întipărită în sufletul nostru, în genele noastre, în esenţa noastră. Este parte din ceea ce suntem. Aşa cum ne celebrăm feminitatea nu trebuie să uităm să o îngrijim şi să o protejăm. Consultul periodic la medicul ginecolog şi examenul periodic al sânilor ar trebui să facă parte din  programul oricărei femei.

Cancerul de sân este una dintre cele mai frecvente cauze de cancer la femei, iar detectarea precoce a acestuia se face prin consult periodic, ecografii mamare anuale, mamografii anuale. Acesta are factori de risc ce pot fi influenţaţi (cum ar fi: un stil de viaţă mai sănătos, plin de mişcare, o dietă bogată în fructe şi legume şi săracă în grăsimi, atingerea unei greutăţi corespunzătoare) dar şi factori ce nu pot fi influenţaţi (factori legaţi de sex, vârstă, istoric familial, istoric medical personal).

Depistarea unui nodul la o palpare de rutină sau orice schimbare suspectă a aspectului sânilor, cum ar fi modificarea tegumentului, retracţia mamelonului, secreţiile mamelonare nu trebuie ignorate, iar femeile trebuie să se adreseze medicului. O ecografie mamară poate evidenţia natura nodulului palpat, chistică sau solidă, potenţial benignă sau malignă. În completarea acesteia, în funcţie de vârsta pacientei, de aspectul ecografic şi de istoricul medical al pacientei se efectuează mamografia. Uneori sunt necesare examene imagistice suplimentare ca tomodensitometria sau rezonanţa magnetică pentru a stabili natura leziunii. Diagnosticul cert histo-patologic este pus în urma puncţiei biopsie.

Următorul pas aparţine femeilor şi constă în recunoaşterea şi conştientizarea bolii, ceea ce uneori este mai dificil de făcut decât depistarea bolii în sine. Este o parte a feminităţii ce este afectată, este esenţa femeii care suferă şi care îşi pune natura, dar şi umanitatea celor din jur, sub semnul întrebării. În aceste momente reconstruim şi redefinim feminitatea prin ceea ce suntem în prezent şi prin ceea ce vom fi.

Evaluarea opţiunilor de tratament împreună cu medicul oncolog reprezintă următorul pas. Stadiul bolii şi tipul histo-patologic al cancerului vor ghida etapele terapeutice. De la depistare la vindecare este un proces fizic şi emoţional al feminităţii. Screeningul periodic rămâne cel mai important pentru depistarea precoce a cancerului de sân.

Alte articole despre:

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha