45
None

Calitatea vieții pacientului oncologic ORL

Avînd în vedere că lucrez de 20 de ani într-un spital de tradiție în chirurgia oncologică a capului și gâtului (spitalul Colțea) vă pot spune că numărul de cazuri s-a mărit în ultimul timp. Percepția poate fi însă și una subiectivă, pentru că la Colțea se concentrează o bună parte din patologia oncologică din jumătatea sudică a țării. Trebuie să vă spun că la începutul pandemiei aveam pe lista de asteptare 70 de pacienți programați pentru intervenții chirurgicale oncologice în Clinica Colțea. Acesta a fost și unul din argumentele pentru care nu am încetat niciun moment activitatea și împreună cu colegii de la oncologie și radioterapie am asigurat tratament acestor bolnavi, evitând astfel să-i transformăm în victime colaterale ale pandemiei COVID-19.

La începutul stării de urgență, panica era imensă și lipsa materialelor de protecție era unul din motivele de stres. Cu eforturi importante am reușit să facem rost de fonduri cu care am cumpărat materiale de protecție (combinezoane, măști, viziere) pe care le-am trimis în teritoriu. Am fost plăcut surprins să constat, cel puțin la începutul pandemiei, o solidaritate cu corpul medical. Am primit ajutoare de la societăți comerciale care nu aveau legătură cu lumea medicală dar au vrut să facă ceva pentru a ne fi alături.

Ca o concluzie generală pot spune însă că deși numarul de cazuri pare în creștere, pe fondul consumului crescut de tutun și alcool, adresabilitatea crescută la medic și dotarea superioară a cabinetelor de ambulator (multe beneficiind de tehnici endoscopice de diagnostic) a făcut ca numărul de cazuri în stadii avansate, așa cum vedeam acum 20 ani, să scadă. Acesta reprezintă un avantaj pentru terapia multidisciplinară, atât din punct de vedere al supraviețuirii pacientului cât și din punct de vedere al calității vieții. De altfel, calitatea vieții începe să devină un parametru din ce în ce mai important în lumea occidentală în abordarea terapeutică a pacientului oncologic ORL.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha